Eurovision Song Contest 1997

Var:
Point Theatre
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 3 Maj
Deltagare:
25 länder
Programledare:
Carrie Crowley & Ronan Keating
Svensk kommentator (SVT2)
Röstavlämnare
Jan Jingryd


Gösta Hanson
Årgång 42

Vinnare:
Storbritannien
Love Shine A Light
Katrina & The Waves
Sveriges placering
14  Bara hon älskar mej - Blond

Tillbaka till den gröna ön för fjärde gången på 90-talet. Det kändes som att irländarna egentligen bara fått en välbehövlig och kortvarig paus efter det norska värdskapet året innan.

Italien var med i tävlingen igen efter några års paus, sedan försvann de igen för att inte dyka upp förrän 2011. Detta års storstjärna var utan tvivel ryska Alla Pugatjova, hon blev uppmärksammad i Sverige på 80-talet tack vare Jacob Dahlin och hans tv-shower. Men hennes bidrag föll inte Europa i smaken, det gjorde dock en annan 80-talsstjärna.

Hon slog igenom med Walking on sunshine och mer än tio år senare fick hon uppdraget att representera Storbritannien. Katrina & The Waves tog relativt snabbt hand om förstaplatsen i omröstningen. Vinstmariginalen på 70 poäng säger väl det mesta!

Irland var annars sin vana trogen uppe där och nosade i den absoluta toppen, det skulle dock visa sig bli sista gången för lång tid framåt. Turkiet fick sin bästa placering hittills.
Femte segern
Det hade gått 16 år sedan Storbritanniens senast vunnit Eurovision, nu triumferade de för 5:e gången. Över 20 år har gått sedan dess och britterna har inte varit i närheten av den yttersta toppen igen.

1997 hör till de absolut sämsta åren beträffande Norden. Sverige hamnade på 14:e plats och blev med det bäst av de nordiska länderna. Trion Blonds Bara hon älskar mig blev verkligen en "One hit wonder" och knappt det. Norge delade på sista platsen och nollades, Finland tvingades stå över på grund av sin placering året före.

Fram till nu hade jurygrupperna runt om i Europa haft makten över poängen, för första gången testade fem länders tv-bolag att låta tv-tittarna ringa in och rösta på låtarna. Detta var Sverige, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Schweiz.


Kommentarer