Eurovision Song Contest 1998

 Årgång 43
 National Indoor Arena
 Birmingham, Storbritannien
 Lördag 9 Maj
 Programledare: Ulrika Jonsson & Terry Wogan
 Svenska kommentatorer i SVT2: Pernilla Månsson & Christer Björkman
 Svensk röstavlämnare: Björn Hedman
 25 länder
 Sveriges bidrag: Kärleken är  -  Jill Johnson (10)

  Vinnare: "Diva" Dana International · Israel
Åttonde gången
Efter 16 års väntan fick BBC återigen i uppgift att arrangera. Inte i London utan i Englands näst största stad Birmingham. Storbritannien stod nu för värdskapet för 8:e gången och har genom åren tagit för vana att bjuda européerna på en rundresa i kungadömet.

Om det nu var Birmingham som stod för värdskapet hade vi 1972 varit i Edinburgh, 1974 i Brighton, 1982 i Harrogate samt 1960, 1963, 1968 och 1977 i London. Nestorn inom BBC beträffande Eurovision fick i uppdrag att leda showen, the one and only Terry Wogan förstås. På scenen hade han med sig svenska Ulrika som började som väderpresentatör på TV3 och senare fick till en tv-karriär i Storbritannien.

I detta års ESC befann sig Makedonien i final för första gången efter att ha åkt ut i kvalet 1996. Danmark och Island hade placerat sig så dåligt året före att de inte fick vara med.Tre länder hade chansen
Omröstningen blev en av de mest spännande någonsin. Inte mindre än 3 länder, värdnationen, Malta och Israel, hade chansen att vinna eftersom det poängmässigt var så jämnt mellan dem. Det hela avgjordes först sedan den 25:e och sista makedonska juryn hade avgett sina röster.

Dana International, som hade genomgått ett könsbyte 6 år tidigare, såg till slut till att Israel fick sin tredje seger i Eurovision. 
Det skiljde dock bara sex poäng till tvåan Storbritannien, och futtiga sju till tredjeplacerade Malta.

Efter det här året tog Ungern och Slovakien en långvarig paus medan Grekland dröjde tre år med att återvända.

Sista gången på svenska
Sveriges bidrag var det senaste i tävlingen framfört på svenska av åtminstone Sverige. 1998 blev sista året där EBU krävde att låtarna skulle sjungas på ländernas inhemska språk, året efter släpptes valet av språk fritt.

Detta blev också sista gången man använde sig av liveorkester i ESC. Jill Johnson tog sig precis innanför tio i topp och just topp 10 skulle nu alla svenska bidrag lyckas nå i flera år framöver - faktiskt ända fram till 2005.

Kommentarer

 1. Korrigering... Israel 174p, Strbrittanien 167p, Malta 166p, Nederländerna 151p, Croatia 132p, Belgien 123p.... etc. Kikade nyss på detta årets festival och upptäckte att siffrorna ej stämde överens med det som blev i episoden jämfört med vad ni skrivit ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nähä du, våra poäng för de länder du nämner är korrekta och stämmer. Dem du har läst måste vara "fake news", var såg du de poängen någonstans?

   Våra uppgifter är identiska med EBU:s egna uppgifter, se själv via denna länk

   https://eurovision.tv/event/birmingham-1998/profile?tab=participants

   Radera

Skicka en kommentar