Eurovision Song Contest 1998

 Årgång 43
 National Indoor Arena
 Birmingham, Storbritannien
 Lördag 9 Maj
 Programledare: Ulrika Jonsson & Terry Wogan
 Svenska kommentatorer i SVT2: Pernilla Månsson & Christer Björkman
 Svensk röstavlämnare: Björn Hedman
 25 länder
 Sveriges bidrag: Kärleken är  -  Jill Johnson (10)

  Vinnare: "Diva" Dana International · Israel
Åttonde gången
Efter 16 års väntan fick BBC återigen i uppgift att arrangera. Inte i London utan i Englands näst största stad Birmingham. Storbritannien stod nu för värdskapet för 8:e gången och har genom åren tagit för vana att bjuda européerna på en rundresa i kungadömet.

Om det nu var Birmingham som stod för värdskapet hade vi 1972 varit i Edinburgh, 1974 i Brighton, 1982 i Harrogate samt 1960, 1963, 1968 och 1977 i London. Nestorn inom BBC beträffande Eurovision fick i uppdrag att leda showen, the one and only Terry Wogan förstås. På scenen hade han med sig svenska Ulrika som började som väderpresentatör på TV3 och senare fick till en tv-karriär i Storbritannien.

I detta års ESC befann sig Makedonien i final för första gången efter att ha åkt ut i kvalet 1996. Israel återvände efter tre års paus. Danmark och Island var bland de länder som bakåt i tiden hade för dåliga placeringar för att få vara med. Detta gällde också Ryssland som ställde till det för sig.


Ryska Kanal 1 hade planerat skicka Tatjana Ovsienko med låten Soijntse mojo till Birmingham innan det gick upp för dem att de faktiskt inte fick vara med. Allt planerande avstannade och lades ner och Kanal 1 bestämde sig för att inte sända tävlingen. En annan tv-station, Kanal Ryssland, var helt införstådd med att landet inte kvalificerat sig för detta års ESC och visade inget därifrån.

Allt detta gjorde att Ryssland förstörde för sig själv och inte kunde delta i Eurovision året efter. EBU ställer ju som krav att ett lands tv som inte deltar ändå visar tävling om de tänker vara med efterföljande år. Men det faktum att ingen rysk tv-kanal sände från ESC 1998 gjorde att de inte kunde medverka i ESC 1999, trots att de egentligen hade rätt till det. Enligt uppgift trodde Kanal 1 att Kanal Ryssland skulle visa programmet, vilket inte var fallet. 

Tre länder hade chansen
Omröstningen blev en av de mest spännande någonsin. Inte mindre än tre länder, värdnationen, Malta och Israel, hade chansen att vinna eftersom det poängmässigt var så jämnt mellan dem. Det hela avgjordes först sedan den 25:e och sista makedonska juryn hade avgett sina röster.

Dana International, som hade genomgått ett könsbyte sex år tidigare, såg till slut till att Israel fick sin tredje seger i Eurovision. 
Det skiljde dock bara sex poäng till tvåan Storbritannien, och futtiga sju till tredjeplacerade Malta.

Efter det här året valde Ungern och Slovakien självmant att ta en långvarig paus medan Grekland dröjde tre år med att återvända igen. Helt klart spelade deras placeringar roll i beslutet, missnöjda som de allihop var. 

Sista gången på svenska
Sveriges bidrag var det senaste i tävlingen framfört på svenska av åtminstone Sverige. 1998 blev sista året där EBU krävde att låtarna skulle sjungas på ländernas inhemska språk, året efter släpptes valet av språk fritt.

Detta blev också sista gången man använde sig av liveorkester i ESC anförda av livs levande dirigenter. Anders Berglund avslutade ett mångårigt kapitel för svensk del. Jill Johnson och hennes Kärleken är tog sig precis in på tio i topplistan och just topp 10 skulle nu alla svenska bidrag lyckas nå i flera år framöver - faktiskt ända fram till 2005.

1. ISRAEL
DIVA
DANA INTERNATIONAL
172 POÄNG
2. Storbritannien
Where Are You
Imaani
166
3. Malta
The One That I Love
Chiara
165
4. Nederländerna
Hemel en aarde
Edsilia Rombley
150
5. Kroatien
Neka mi na svane
Danijela
131
6. Belgien
Dis oui
Mélanie Cohl
122
7. Tyskland
Guildo hat euch lieb
Guildo Horn
 86
8. Norge
Alltid sommer
Lars A. Fredriksen
 79
9. Irland
Is Always Over Now?
Dawn Martin
 64
10. Sverige
Kärleken är
Jill Johnson
 53
11. Cypern
Genesis
Michalis Hartzigiannis
 37
12. Portugal
Se eu te pudesse abracar
Alma Lusa
 36
12. Estland
Mere lapsed
Koit Toome
 36
14. Turkiet
Unutamazsin
Tüzmen
 25
15. Finland
Aava
Edea
 22
16. Spanien
Qué voy a hacer sin ti
Mikel Herzog
 21
17. Polen
To takie proste
Sixteen
 19
18. Slovenien
Naj bogovi slisijo
Vili Resnik
 17
19. Makedonien
Ne zori, zoro
Vlado Janevski
 16
20. Grekland
Mia krifi evesthisia
Thalassa
 12
21. Slovakien
Molidtba
Katarina Hasprová
  8
22. Rumänien
Eu cred
Malina Olinescu
  6
23. Ungern
A holnap mar ném lesz szomoru
Charlie
  4
24. Frankrike
Ou aller
Marie Line
  3
25. Schweiz
Lass ihn
Gunvor
  0

Kommentarer

  1. Korrigering... Israel 174p, Strbrittanien 167p, Malta 166p, Nederländerna 151p, Croatia 132p, Belgien 123p.... etc. Kikade nyss på detta årets festival och upptäckte att siffrorna ej stämde överens med det som blev i episoden jämfört med vad ni skrivit ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nähä du, våra poäng för de länder du nämner är korrekta och stämmer. Dem du har läst måste vara "fake news", var såg du de poängen någonstans?

      Våra uppgifter är identiska med EBU:s egna uppgifter, se själv via denna länk

      https://eurovision.tv/event/birmingham-1998/profile?tab=participants

      Radera
    2. Hej, såg också på Eurovision song contest 1998, då stämmer det "Israel 174p, Strbrittanien 167p, Malta 166p, Nederländerna 151p, Croatia 132p, Belgien 123p.... etc."
      För har nästan alla ESC-festivaler och om du tittar på finalen 1998 så är det så som det slutar iaf. Då har de korrigerat i efterhand något då, om resultatet i episoden inte stämmer...

      Radera

Skicka en kommentar