Eurovision Song Contest 1990

Var:
Lisinski Hall
Plats:
Zagreb, Jugoslavien
När:
Lördag 5 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Helga Vlahovic & Oliver Mlakar
Svensk kommentator (TV2)
Röstavlämnare
Jan Jingryd

Jan Ellerås
Årgång 35

Vinnare:
Italien
Insieme: 1992
Toto Cutugno
Sveriges placering
16  Som en vind - Edin & Ådahl

Zagreb och inte huvudstaden Belgrad fick stå för värdskapet. Det föll sig naturligt eftersom gruppen Riva som hade vunnit året före kom från Kroatien som ännu en kort tid framöver var en jugoslavisk delrepublik. Visserligen nytt årtionde men framtiden såg allt annat än ljus ut för denna del av Europa.

Det började heller inte så bra i själva tävlingen. Spaniens Azúcar Moreno var först ut på scenen och den förinspelade musik de skulle använda sig av hördes aldrig. Duon vände om och gick ut men var snart tillbaka och då funkade allt som det skulle. Deras låt var en av de mer moderna i startfältet och placerade sig trots den olyckliga starten topp 5.

De omvälvande politiska händelserna i Europa vid den här tiden, med Berlinmurens fall och annat, fick genomslag på många länders låtar. Mest utstuderad var norska Brandenburger Tor följd av Österrikes Keine Mauern Mehr.

26 års väntan
I den ganska jämna omröstningen seglade snart Italien, Frankrike och Italien upp som heta vinnarkandidater. Med 17 poängs försprång intog Toto Cutugnos låt om ett gemensamt Europa förstaplatsen, Italien hade fått vänta hela 26 år på sin andra seger.


Frankrike, som delade andra platsen med Irland, fick sin bästa placering sedan vinsten 1977. Island som bara var med i ESC för femte gången det här året lyckades inte enbart bäst av de nordiska länderna, deras dansbandsschlager gick hem och 4:e platsen var landets bästa placering.

Sämsta placeringen på 11 år
Efter ett framgångsrikt 80-tal började det nya decenniet inte speciellt bra för svenskt vidkommande. Edin & Ådahl gjorde vad de skulle men fick bara poäng från 6 av 21 möjliga jurygrupper. 16:e plats blev det för Som en vind och det var Sveriges sämsta placering i Eurovisionen på 11 år, inte sedan 1979 hade det gått så här dåligt.

Men det är klart att det beror på vad man jämför med, Norge och Finland delade nämligen på sistaplatsen, och det hjälpte inte att det finska bidraget framfördes på svenska!

Kommentarer