Concorso Eurovisione Della Canzone 1991

Var:
Studio 15 di Cinecitta
Plats:
Rom, Italien
När:
Lördag 4 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Gigliola Cinquetti & Toto Cutugno
Svensk kommentator (TV2)

Röstavlämnare
Harald TreutigerBo Hagström
Årgång 36

Vinnare:
Sverige
Fångad Av En Stormvind
Carola
Sveriges placering
Fångad av en stormvind - Carola

Kaos och otrolig spänning - samtidigt! Så kan man kort sammanfatta detta års Eurovision i italiensk regi. När omröstningen var över fanns det två vinnare.

Sverige var i allra högsta grad inblandad, det såg Carola till som för andra gången var med i tävlingen. Hela tiden med i toppstriden under omröstningen och från och till i ledning. Det stod efter ett tag klart att det skulle stå mellan henne, Frankrike och Israel. Poängen mellan dessa tre fördelade sig ganska jämnt, när Italien som sista land avgett sina röster nollade de såväl det svenska som israeliska bidraget - 12:an gick till den franska låten. Det resulterade i att Sverige och Frankrike slutat på exakt lika många poäng - 146.

Efter stor förvirring kunde EBU:s man på plats meddela att Carola avgått med segern, men inte utan dramatik. Bägge länderna hade fått lika många 12:or - fyra stycken - dock hade Carola tilldelats fler 10-poängare än tvåan, 5 mot 2.

Tredje vinsten
Jämnare och mer spännande än så här kan det förstås inte bli. Med minsta möjliga marginal hade Sverige tagit hem ESC för tredje gången. Nu lyckades Carola med det många trodde hon skulle göra redan i ESC 1983 när hon som 16-åring deltog med Främling, då kom hon på 3:e plats. Lite snöpligt trots allt för franska Amina som med lika många poäng som segrarinnan ändå bara kom tvåa.

Till saken hör dessutom att Frankrike nu hade kommit 2:a två år i rad. Enligt gällande regler kan dock inte två eller flera bidrag dela på segern, de ska skiljas åt till varje pris. Detta efter 1969 års turbulens där hela fyra länder hade hamnat på samma poäng och utsetts till vinnare.

I Rom var Malta tillbaka efter 16 års paus, och de kom för att stanna skulle det senare visa sig. Två år efter topplaceringen i Lausanne var österrikaren Thomas Forstner med igen, men den här gången sjönk han som en sten - sist och nollad.

Hela havet stormar
Italienska tv-bolaget RAI hade utsett sina två ESC-mästare att sköta programlederiet. Det var 1964 års segrare Gigliola Cinquetti och 1990 års Toto Cutugno. Det var ett misstag, de ballade ur under omröstningen och skapade ett kaos och en osäkerhet som inte hade behövts, röstningen var ju minst sagt spännande ändå. De blandade ihop poängen och länderna och fick ofta ta hjälp av EBU:s röstkontrollant Frank Naef.


Det hela underlättades heller inte av märkliga bildval av RAI:s producenter, de lät hellre programledarna ligga i bild istället för att visa poängtavlan. Men, men, allt detta debacle började snabbt försvinna och hamna i skymundan för oss svenskar sedan det stod klart att Carola triumferat.

Vi kan till sist konstatera att detta var sista året värdlandet fick chansen att använda sin egen benämning på tävlingen - "Concorso Eurovisione della canzone". Hädanefter skulle den alltid heta Eurovision Song Contest!


Kommentarer