ESC-notiser

Stockholm Blandade nyheter i korthet som kom fram vid måndagens möte med Eurovision-höjdarna.

Alla 43 länder överlämnade sina bidrag vid delegationsmötet i Stockholm men med framförallt två undantag. Det ena gäller Bulgarien och det andra Malta.

Bulgariska tv-bolaget BNT har fått dispens fram till måndag 21 mars att bli klara med If Love Was A Crime, så heter låten Poli Genova ska sjunga i maj.

I Maltas nationella final i vintras vann Ira Losco med Chameleon, men bidraget har bytts ut till Walk On Water vars låtskrivare är svenskar - nyligen MF-aktuella Molly Pettersson Hammar är en av dem. Det ansvariga maltesiska tv-bolaget har fram till torsdag 17 mars på sig att lämna över en färdig produkt.

14 dagar behövs för att bygga scenen och greenroom samt allt annat praktiskt som ska till i Globen. SVT och EBU tar därför över arenan från 17 eller 18 april.

Vykorten, det vill säga presentationerna mellan ländernas bidrag, håller som bäst på att spelas in av ett produktionsbolag. I en del fall är de redan klara. Inspelningarna sker i de 43 olika länderna med respektive artist på plats i sitt hemland och maskrosen som återfinns i årets logga kommer att få en framträdande roll.

SVT arbetar med fyra teman som ska genomsyra ESC-showerna, dessa är "Magic", "Passion", "Engagement" och "Courage".

Startordningen för de bägge semifinalerna fastställs i slutet av mars. Då får 18 länder i semi 1 och 19 i semi 2 sina exakta startnummer. I nuläget vet vi bara vilka som fogats in i första och andra halvan av respektive startfält.

CD:n med alla 43 ESC-låtar släpps till försäljning den 15 april, DVD:n med semifinalerna, finalen och extramaterial finns på marknaden från den 17 juni.

Fans som vill ackreditera sig till EuroClub som håller öppet 2-14 maj kan börja göra det från och med idag 15 mars på stockholm.se. På Stockholms stads sajt finns även annan matnyttig information. EuroClub byggs upp vid Skeppsbron nedanför slottet.

Med mindre än två månader kvar till ESC 2016 inleder ESCsverige sin officiella nedräkning imorgon onsdag. Vi räknar ner till starten av semifinal 1 tisdagen den 10 maj klockan 21:00.

Kommentarer