Favoriten Frans

Favorit med stort F Han toppar oddsen, omröstningar och är mest spelad på Spotify.

Mycket tyder på att 17-årige Frans och If I Were Sorry tar hem årets Melodifestival. Men funkar bidraget i ESC?

Eftersom Sverige är direktkvalificerad för finalen så slipper vi ju kvala. If I Were Sorry är inte de stora scenshowernas låt, här handlar det mer om det enkla, avskalade och ett nära möte med publik och tv-tittare. Kan bli över förväntan placeringsmässigt i Eurovision om Frans får uptempo såväl före som efter sig i startordningen. Hamnar han för nära andra ballader är risken stor att bidraget faller platt.

Att han går hem på hemmaplan har redan framgått vilket med stor säkerhet också kommer att märkas när svenska folkets röster ska avlämnas i lördagens MF-final. Men det är inte säkert att de utländska jurygrupperna låter sig charmas på samma sätt. Det bäddar för gastkramande spänning när vinnaren och Sveriges ESC-representant till slut ska vaskas fram. ESCsverige återkommer i veckan med en detaljerad betygsättning av alla finalbidrag i Melodifestivalen och vilka chanser vi tror de har i ESC.

Idag skriver kvällspressen att Frans låt nu är under utredning av skivbolaget Pias Recordings eftersom den anses ha stora likheter med Catch & Release, en låt artisten Matt Simons släppte redan för två år sedan. Dock har inga direkta anklagalser om plagiat eller låtstöld hittills förts fram, lyssna själva på If I Were Sorry och Catch & Release.

Oavsett är Frans den stora favoriten till segern i Friends Arena. Han är mest spelad på Spotify bland lördagens 12 finalister. Han leder stort i SVT:s webbomröstning men ligger faktiskt "bara" tvåa i ESCsveriges egen undersökning! If I Were Sorry är också den främsta lågoddsaren hos spelbolagen.

Ställningen hos unibet.com
I klar ledning hos svt.se tisdag förmiddag

Kommentarer