Startnummer 9

Lottdragning Sverige fick startnummer 9 i ESC-finalen.

Vinstlott eller nitlott? Det beror på vem Frans får före och efter sig i startordningen. Hans If I Were Sorry ska för att uppnå bästa resultat naturligtvis inte omges av en massa ballader.

Detta är nästan på pricken samma startposition som Måns Zelmerlöw hade när han vann ESC förra året, Heroes var bidrag nummer 10 i finalen i Wien.

Några jättetidiga eller riktigt sena startnummer har inte Sverige haft i Eurovision-finalerna på senare tid. Nummer 9 får anses som tillhörande den första halvan av startfältet, precis så var det i fjol och även 2011.

Det var bara värdlandet som fick sitt startnummer i finalen idag, den exakta startordningen för de bägge semifinalerna presenteras i slutet av mars.

Sverige har bara gått ut som nionde land två gånger tidigare och det är länge sedan senast. Det var dels 1982 när Dag efter Dag med Chips kom 8:a i Harrogate, och dels 1969 när Judy min vän med Tommy Körberg hamnade på 9:e plats i Madrid.

Här är Sveriges startnummer i ESC-finalerna de senaste fem åren.

2016   9  IF I WERE SORRY - FRANS
2015 10  HEROES - MÅNS ZELMERLÖW
2014 13  UNDO - SANNA NIELSEN
2013 16  YOU - ROBIN STJERNBERG
2012 17  EUPHORIA - LOREEN
2011   7  POPULAR - ERIC SAADE

Kommentarer

 1. Norge hade också startnummer 9 förra året och den låten var också ganska "lugn" precis som Frans låt. Och Norge kom ju 8:a i finalen förra året :)
  Så trots att startnumret är hyfsat tidigt så behöver inte det innebära att det är negativt :)

  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som Frans låter påminner mer om Cyperns låt än Norges låt förra året och Cypern kom på 22 plats..

   Radera
 2. Hej. Jag tror tyvärr att det kan vara extremt dåligt för frans speciellt med tanke på att hans låt är en väldig långsam ballad. Allt är såklart spekulationer men om man exempelvis jämför låtar som har varit långsamma i ballader/låtar i eurovisionhistorien och fått de bra startnummer i semifinalena, detsuttom har det gått bra placeringsmäsigt så har en hel totallt havererat i finalen när de fått starta tidigt. Sverige har troligen kanske redan en nackdel för att låten kommer bara framföras en gång för tittarna och juryn. Det blir nog svårt nu för topp tio men ändå inte omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men får han uptempo före och efter sig i finalen så kan det knappast vara en nackdel oavsett startnummer. Även om Frans skulle starta sent i startfältet och omges av ballader skulle hans låt drunkna och särkert glömmas bort ändå.

   Radera
 3. Nio är min favoritsiffra.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar