Junior i backspegeln

I 11 år har Junior ESC existerat. Den allra första upplagan ägde rum i Köpenhamn 15 november 2003. Sverige har med ett undantag deltagit alla år.

Någon svensk seger har det dock aldrig blivit, bästa resultat är den 3:e plats Molly Sandén fick 2006 med Det finaste någon kan få. Relativt framskjutna placeringar uppnåddes även 2012 och 2009, bägge åren innebar en 6:e plats. Danmark och Norge var med de tre första åren av tävlingen och stod också för själva arrangemanget 2003 och 2004. För svensk del har genom åren omväxlande SVT och TV4 anordnat nationella uttagningar och ansvarat för återutsändningen av den Europeiska finalen. När Junior startade för 11 år sedan sändes både Lilla Melodifestivalen och Junior ESC direkt av SVT1, numera är det radions P4 respektive SVT Barnkanalen som har det ansvaret.

Östeuropeisk dominans
Av de 11 länder som hittills vunnit kan endast tre räknas som traditionellt västeuropeiska. Det handlar om Spanien 2004, Holland 2009 och Malta senast förra året. Då har nationerna i öst varit betydligt mer framgångsrika varav ett par faktiskt vunnit två gånger, som Vitryssland 2005 och 2007 samt Georgien 2008 och 2011. Därutöver heter segrarna Kroatien, Ryssland, Armenien och Ukraina.

34 länder har varit med någon gång
Efter år av minskat intresse för tävlingen bland de europeiska tv-bolagen har EBU i år lyckats få till det högsta antalet deltagare på sju år. Dessutom tillkommer nykomlingarna Italien och Slovenien. Det ger 16 startande i Malta lördag kväll, lika många som den lördagkväll 15 november 2003 när JESC hade premiär. Rekordet är dock från norska Lillehammer 2004 då bidrag från 18 nationer deltog. Minsta antalet tävlande var det 2012 och 2013 då startfältet innehöll 12 länder. Räknar vi in årets två debutanter har genom åren 34 länder någon gång varit med i Junior Eurovision Song Contest, flertalet av dessa, som Frankrike, Schweiz och Israel, dock bara vid ett enda tillfälle.

Vi har historiken
Resultat och fakta om samtliga år plus annan matnyttig statistik hittar du på vår specialsida Junior ESC. Alla Sveriges bidrag med placeringar, från 2003 fram till idag, finns också, det gör det enkelt att söka efter låttitlar på YouTube för den som vill se och höra mer!

Kommentarer

  1. Erik Rapps låt från 2011, heter väl "Faller" och inte "Jag faller" som det står i tabellen över Sveriges bidrag i JESC :)

    SvaraRadera
  2. "Jag faller" var faktiskt originaltiteln när den vann Lilla Melodifestivalen i juni 2011, ganska sent och strax före ESC det året hette den helt plötsligt enbart "Faller". ESCsverige håller sig till originalet! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar