Nykomlingarna

Här tittar vi närmare på de två städer som nästa år arrangerar Melodifestivalen för första gången.

Det handlar dels om Helsingborg som har hand om Andra Chansen 7 mars, och dels Östersund som står värd för deltävling 3 den 21 februari.

Sundets pärla
Med sina nästan 135 000 invånare är Helsingborg landets åttonde största kommun. Ligger där Öresund är som smalast och Danmark ses tydligt på andra sidan, bär inte för inte smeknamnet "Sundets pärla". Har Sveriges näst största containerhamn efter Göteborg och är efter Malmö Skånes viktigaste handels- och näringslivsmässiga centrum.

Helsingborg Arena är platsen för MF:s Andra Chans 2015. Den ligger i närheten av fotbollsarenan Olympia och stod klar så sent som 2012. Vid konserter anges publikkapaciteten till omkring 5 000. Helsingborg blir den 25:e svenska staden som under årens lopp fått möjligheten att arrangera Melodifestivalen. Är därigenom yngst i den så kallade festivalfamiljen.

Vinterstaden
Östersund marknadsförs som "Vinterstaden", detta med tanke på alla de olika vintersporter som äger rum i staden. Har förgäves försökt få arrangera vinter-OS. Kallar sig själv för Sveriges "mittpunkt" - trots att den brukar räknas som en norrländsk stad ligger Östersund geografiskt i mellersta Sverige. Är med bara sina drygt 60 000 invånare långt ifrån att ge sig in i någon befolkningsmässig toppstrid, dock är staden Jämtlands självklara huvudort och medelpunkt. Här pratar vi inte bara i egenskap av residensstad utan faktiskt även "huvudstad" i "Republiken Jämtland".

Östersund Arena, eller Staaren Savka på sydsamiska, är en av landets färskaste inomhushallar. Invigdes i december 2013 och har plats för cirka 3 000 personer vid konserter. Vid deltävlingen 21 februari gästar MF sin 24:e stad.

>> Melodifestivalen 2015

Kommentarer