Första missen på 8 år

För första gången sedan 2007 blir det en Eurovisionsfinal utan Island.

Men medan några misslyckades i Wien har andra anledning att fira, främsta exemplet på det är Lettland.

I gårdagens semi tog de sig vidare till finalen för första gången på 7 år. Israel är i ESC:s finrum igen efter att inte ha varit där sedan 2010. Glädjen är också stor i Montenegro som lyckades ta en plats i finalen för andra året i rad.

Efter en period av relativa framgångar måste dock både Island och Danmark stå över lördagens stora avgörande. Det har gått 8 år sedan bägge senast missade tävlingens final. Men det finns de som har det värre, Tjeckien till exempel. Inte heller vid sitt fjärde försök blev det avancemang, landet har aldrig varit i en final. Portugal är ett annat sorgebarn, vi måste gå tillbaka till 2010 för att hitta dem i finalfältet. Portugal är också det land som varit med längst men aldrig vunnit, sedan debuten för 51 år sedan är en 6:e plats bästa placering.

Forna stornationen i ESC-land, Irland, är också inne i en svacka. För andra året i rad missar Eurovisionens mesta vinnare finalen.

Till sist konstaterar ESCsverige att det blev full pott för Baltikum i år, tre starka låtar gör att alla tre (Estland, Lettland, Litauen) är i finalen i Wien. Något liknande för Nordens del går det inte att tala om, förra året var alla fem med men i år är det bara två. Inte sedan 2007 har en final endast innehållit två nordiska länder.

Kommentarer