Värdlandets egna 60-årsjubileum

Samma år som Sveriges Television arrangerar ESC fyller svensk tv 60 år!

Det började en höstdag 1956 under namnet "Radiotjänst", numera känt som Sveriges Television, SVT. Landets första och länge enda tv-sändande företag 60-årsjubilerar 2016.

Radio var dominerande etermedia i världen fram till 50-talet. Då kom televisionen på allvar. "Radiotjänst" hette det licensfinansierade bolag i Sverige som hade monopol på alla radioutsändningar. När det blev aktuellt med tv fick samma bolag även ta över den veksamheten. Efter tv-premiären ändrades efter några år namnet till Sveriges Radio, SR - ibland kallat Sveriges Radio - Televisionen.

Två tv-kanaler 1969
Endast en tv-kanal fanns fram till 1969 då TV2 startade. Tio år senare fick SR:s tv-verksamhet sitt eget namn, Sveriges Television - från start benämnt SvTv men snart enbart SVT. Egentligen låg förkortningen STV närmast till hands men det var redan upptaget av Scottish Television och är alltjämt i bruk. De två kanalerna var inledningsvis kända som TV1 och TV2, men fick senare i samband med utökad konkurrens heta SVT1 och SVT2.

Monopolet bryts
Med kabel-tv:s intåg kan man säga att SVT:s monopol på tv-området bröts i mitten och slutet av 80-talet. Då fick många tillgång till kanaler som Super Channel, MTV och inte minst svenska TV3 som sände från London. I början av 90-talet kom ju sedan den främsta konkurrenten i marknätet - TV4. Det gamla SVT har dock bestått och försökt förnyat sig med såväl SVT24, Kunskapskanalen och Barnkanalen. SVT1 är landets populäraste tv-kanal med flest tittare, en position som man tvingades se TV4 ta över under 90-talet men som återtogs under 2000-talet.

Kan 60-årsjubilera
SVT har alltid haft ansvaret för såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest. SVT startade ungefär fem månader efter ESC i maj 1956. Det gjorde att det dröjde till 1958 innan vi för första gången fick se ett svenskt bidrag i Eurovisionen - allt var ju nytt och oprövat!

När nu det svenska Public Service-bolaget kan hälsa ESC välkommen åter blir det visserligen för sjätte gången, dock sker det nästintill samtidigt som SVT kan 60-årsjubilera på egen hand! 2016 är dessutom samma år som ESC också fyller 60 i år räknat även om Stockholm rent statistikt står värd för den 61:a tävlingen i ordningen.

Kommentarer