Eurovision Song Contest 1968

Var:
Royal Albert Hall
Plats:
London, Storbritannien
När:
Lördag 6 April
Deltagare:
17 länder
Programledare:
Katie Boyle
Svensk kommentator (SR, Sveriges Radio)
Röstavlämnare
Christina Hansegård

Edvard Matz
Årgång 13

Vinnare:
Spanien
La La La
Massiel
Sveriges placering
 5  Det börjar verka kärlek banne mej - Claes-Göran Hederström
ESC:s mesta programledare
Tillbaka i London för tredje gången på 60-talet under ledning av ESC:s mesta programledare. Ingen har lett fler Eurovisions än Katie Boyle, det här var hennes tredje och det skulle bli en fjärde i början på 80-talet. Hemmahoppet hette Cliff Richard, en känd sångare som bland annat hade blivit populär i Sverige med låtar som Living doll, The young ones och Lucky lips. I detta års ESC var han den stora favoriten men han föll på målsnöret. Han blev överraskande nog slagen med en enda ynka poäng av spanska Massiel.

Spanien hade kommit med i tävlingen sju år tidigare och vann nu för första gången. Bidraget La La La  skulle det visa sig försvann snart ur folks medvetande medan Cliff Richards Congratulations blev en riktig hit lite varstans i Europa, och lever kvar - än.

Topp 5
Sverige skickade sin modernaste låt hittills och det gav också utdelning. Jurygrupperna i framförallt Norge, Irland och Storbritannien belönade Det börjar verka kärlek banne mig med relativt höga poäng. Det resulterade i 5:e plats, vilket var Sveriges tredje bästa placering sedan debuten för tio år sedan. Tyskland representerades av norska Wenche Myhre som lyckades klart bättre än landsmannen Odd Börre. Finland kom ohjälpligt på en delad sista plats.

Få hade färg-tv
Isabelle Aubret som hade vunnit för Frankrike 1962 var tillbaka, nu blev resultatet inte lika lyckat även om det inte går att klaga på en 3:e plats. Portugals artist Carlos Mendes skulle återvända fyra år senare och då få till en högre placering än i London. TV-sändningen från Storbritanniens huvudstad omtalas ofta som den första i färg, det var dock ytterst få tv-tittare som ännu hade tillgång till sådana moderniteter. Vi har nämnt det förut, Congratulations blev den egentliga vinnaren, i Sverige fick den heta Vi gratulerar i en inspelning med Östen Warnerbring.

Kommentarer