Gran Premio De La Canción De Eurovisión 1969

Var:
Teatro Real
Plats:
Madrid, Spanien
När:
Lördag 29 Mars
Deltagare:
16 länder
Programledare:
Laurita Valenzuela
Svensk kommentator (SR TV, Sveriges Radio TV)
Röstavlämnare
Christina Hansegård

Edvard Matz
Årgång 14

Vinnare:
Spanien
Vivo Cantando
Salomé

Storbritannien
Boom Bang-A-Bang
Lulu

Nederländerna
De Troubadour
Lenny Kuhr

Frankrike
Un Jour, Un Enfant
Frida Boccara
Sveriges placering
 9  Judy min vän - Tommy Körberg
Vinst på hemmaplan - men ändå inte ensam
Spanien stod för värdskapet och vann igen, men de fick sällskap på förstaplatsen av Storbritannien, Nederländerna och Frankrike. För första och hittills enda gången segrade mer än ett bidrag i ESC. Alla fyra hamnade på 18 poäng, men om sanningen ska fram var det brittiska Boom Bang-A-Bang och spanska Vivo Cantando som levde kvar i folks minne efter tävlingen. Spanien vann för andra gången på extremt kort tid, Storbritannien säkrade också sin andra seger medan Frankrike och Nederländerna kunde räkna in sin 4:e respektive 3:e vinst.

Två svenskar
1960 var Siw Malmkvist vår representant i Eurovision, men hon skördade samtidigt stora framgångar i Västtyskland under den här tiden och hade tidigare försökt tävla för landet. I år slog hon till och fick biljetten till Europas största musiktävling. Med Primaballerina kom hon 9:a vilket innebar att hon hamnade på samma plats som Sveriges Tommy Körberg med exakt lika många - eller få - poäng. Nästan 20 år senare skulle Tommy Körberg komma att delta i tävlingen igen.
Konsekvenser
Efter fyra segrare ändrade EBU så småningom i sina regler, endast en kunde hädanefter bli etta och fanns fler med samma slutpoäng skulle de i möjligaste mån skiljas åt. Resultatet medförde alltså konsekvenser i regelverket. Fram till nu hade det hela varit en så kallad ickefråga eftersom situationen med flera ettor aldrig tidigare hade uppstått. Hittills hade man resonerat som så att om en omröstning resulterade i fler än en vinnare så fick dessa helt enkelt dela på förstaplatsen.

Kommentarer