Eurovisie Songfestival 1970

Var:
Congrescentrum
Plats:
Amsterdam, Nederländerna
När:
Lördag 21 Mars
Deltagare:
12 länder
Programledare:
Willy Dobbe
Svensk kommentator ( - )
sändes inte
Årgång 15

Vinnare:
Irland
All Kinds Of Everything
Dana
Sveriges placering
 Deltog ej
Massavhopp
Missnöjda med det gällande regelverket som tillät fyra bidrag att dela på segern året innan fick flera länder att hoppa av. Av de som hade varit med 1969 drog sig Sverige, Norge, Finland och Portugal ur i protest. Så här få deltagare hade ESC inte haft sedan slutet av 50-talet, bättre start på 70-talet kunde tävlingen ha fått.

Eftersom Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Spanien samtliga kommit etta året före var ju frågan vem som skulle stå för värdskapet. EBU lät avgöra det hela genom lottdragning och uppdraget gick till det holländska tv-bolaget NOS.
Seger 1 av 7
Efter att ha blivit tydligt favoriserad av de belgiska, schweiziska och holländska jurygrupperna stod en charmig ung irländska som slutsegrare. Irland kom med i Eurovision Song Contest 1965 - relativt sent sett till jämförbara länder. Men de behövde alltså bara vänta fem år på första vinsten, vad ingen visste vid den här tidpunkten var att det skulle komma betydligt fler förstaplatser! Mary Hopkin hette Storbritanniens artist och kom tvåa. Hon hade slagit igenom världen över två år tidigare med Those were the days.

En begynnande storstjärna
Ganska okänd utanför Spanien men oj vad det skulle komma att bli ändring på det. En vid den här tiden 26-årig Julio Iglesias fick finna sig i att komma delad 4:a med låten Gwendolyne. Numera räknas han till världens främste så kallade smörsångare, men några fler ESC skulle det inte bli.

Kommentarer