Eurovision Song Contest 1971


Var:
Gaiety Theatre
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 3 April
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Bernadette Ní Ghallchoir
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Åke Strömmer

Putte Wickman & Eva Blomqvist
Årgång 16

Vinnare:
Monaco
Un Banc, Un Arbre, Une Rue
Séverine
Sveriges placering
 6  Vita vidder - Family Four
Grupper tillåts
För första, men absolut inte sista gången, kunde Irland och dess huvudstad hälsa Eurovision välkommen. Efter fjolårets mini-ESC var nu Sverige, Norge, Finland, Österrike och Portugal tillbaka. Dessutom debuterade Malta. Det gjorde att 18 kom till start i Dublin vilket var högsta antalet deltagare på fem år.
En märkbar regeländring infördes, det blev tillåtet med fler än två artister på scenen, maxantalet sattes till sex och det är en regel som fortfarande är i bruk. Detta öppnade upp för de olika länderna att låta sig representeras av grupper. Något som snabbt anammades av flera nationer, däribland Sverige.

På en gammal bänk
Att det här skulle komma att stå mellan i första hand Monaco och Spanien stod ganska snart klart efter att omröstningen startat. Tyska Katja Ebstein var med för andra året i rad och fanns från och till med i toppstriden, till slut fick hon se sig placerad som 3:a - exakt samma position som året före. Monaco fick vänta 12 år på sin första och till dags dato enda seger. Séverine var från Frankrike och hennes vinnarlåt blev populär, i Sverige spelade Siw Malmkvist in den svenska upplagan På en gammal bänk.

En 17-årig Hanne
Marie Bergman var en av medlemmarna i Family Four, hon skulle inte bara året efter utan även långt senare få tävla för Sverige. Det var dock det här året som blev hennes resultatmässigt sett bästa insats. En annan som deltog och skulle dyka upp igen långt senare var en vid den här tiden blott 17-årig Hanne Krogh, här kom hon näst sist men 14 år senare tog hon hem Norges första seger. Även den schweiziska trion Peter, Sue & Marc skulle återkomma till Eurovisionen.

Kommentarer