Eurovision Song Contest 1972


Var:
Usher Hall
Plats:
Edinburgh, Storbritannien
När:
Lördag 25 Mars
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Moira Shearer
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Bo Billtén

Titti Sjöblom & Arne Domnérus
Årgång 17

Vinnare:
Luxemburg
Apres Toi
Vicky Leandros
Sveriges placering
 13  Härliga sommardag - Family Four
Till Skottland
Lilla Monaco hade ju vunnit året före men ansåg sig inte ha kapacitet att arrangera tävlingen. Man skulle ju kunna tro att Frankrike skulle gripa in, men icke. Enligt boken "Melodifestivalen Genom Tiderna" ska EBU även ha tillfrågat SR/SVT i Sverige, NRK i Norge samt det ansvariga tv-bolaget i Västtyskland om att arrangera - men fått nej!

Det blev till slut brittiska BBC som för första och hittills enda gången tog Eurovision Song Contest till Skottland. I huvudstaden Edinburgh, den självstyrande landsdelens näst största stad efter Glasgow, samlades 18 deltagare.
En riktig klassiker
Man kan inget annat säga än att Luxemburg avgick med en komfortabel seger. Apres toi blev en hit över hela Europa, den räknas med rätta som en typisk Eurovisionsschlager. Ann-Louise Hanson spelade in den svenska versionen Vad än sker. Det här var andra gången den i Grekland födda Vicky Leandros ställde upp för Luxemburg i ESC, fem år tidigare hade hon kommit fyra med L'amour est bleu - även det blev en hit!

Värdnationen kom på 2:a plats med Beg, steal and borrow, också den en framgång inspelad på svenska av gruppen Pastellerna benämnd Ler, ber och bönar.

Inte lika bra
Med 12:e plats blev Finland bästa nordiska land, strax därefter följde såväl Sverige som Norge. Sverige representerades för andra året i rad av gruppen Family Four, men det gick inte alls lika bra som året innan då de hade kommit 6:a. Noterbart är att Tyskland hamnade på 3:e plats för tredje året i rad. Malta sjung för andra gången på maltesiska och kom återigen sist, medelhavsön skulle därefter ta en paus på tre år.

Kommentarer