Concours Eurovision De La Chanson 1973

Var:
Nouveau Théatre
Plats:
Luxembourg, Luxemburg
När:
Lördag 7 April
Deltagare:
17 länder
Programledare:
Helga Guitton
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Alicia Lundberg

Lena Andersson & Lars Samuelson
Årgång 18

Vinnare:
Luxemburg
Tu Te Reconnaitras
Anne-Marie David
Sveriges placering
 5  You're Summer - Nova
Luxemburg igen
Tillbaka i Luxemburg, det var 7 år sedan senast tävlingen gick här. Storfurstendömet höll sig åter väl framme, så pass väl att det gick och vann på hemmaplan. Få länder har lyckats med den bedriften under årens lopp. Som vanligt skedde det hela med en inlånad artist, denna gång var det en fransyska vilket det för övrigt ofta var.

Det blev en oerhörd jämn omröstning, skillnaden mellan tredjeplacerade Storbritannien och vinnaren var endast sex poäng! Störst succé fick nu inte Luxemburg utan det spanska bidraget Eres tu med gruppen Mocedades, de kom tvåa och var bara 4 poäng bakom vinnaren. En svensk version av Spaniens låt spelades in av Inger Öst, Rör vid mig fick den heta.

Israel debuterar
Storbritannien skickade åter Cliff Richard, han hade ju varit så nära att ta hem Eurovision på hemmaplan några år tidigare med Congratulations. Lika stor framgång hade han nu inte med Power to all our friends, det räckte dock till en 3:e plats ändå. Israel kommer med i tävlingen och öppnar starkt genom att komma fyra. Strax efter hamnade den svenska duon Claes af Geijerstam & Göran Fristorp, eller Nova som de kallade sig. Så här bra hade det inte gått sedan vi senast kom 5:a för fem år sedan.

Fritt språk
Kravet på de deltagande länderna att framföra sina låtar på på det nationella språket togs bort det här året. Det svenska bidraget hette i original Sommaren som aldrig säger nej, men blev mest känd för att den innehöll textraden Dina bröst är som svalor som häckar. Detta undanhölls den europeiska publiken eftersom den på engelska fick den något intetsägande titeln You're summer. Danmark höll sig fortfarande borta men var den här gången ändå med på ett hörn, Gitte Henning representerade nämligen Västtyskland.

Finlands bästa i 33 år
Finland fick sin bästa placering hittills, detta tack vare Marion Rung som slutade på 6:e plats. Den spelades in i en svensk version av gruppen Emigranterna. I mer än 30 år var detta Finlands bäst placerade bidrag i ESC, något som Lordi kom att ändra på men först år 2006. Detta var för övrigt Marion Rungs andra Eurovision, hon delade 7:e platsen med Sverige 1962.

Belgien tävlade med en låt och ett framträdande som blivit klassiskt. Nicole & Hugo kom sist med Baby baby, men deras kläder, rörelser och inlevelse på scenen är så typiskt för 70-talet och har kommit att älskats för det.

Kommentarer