Eurovision Song Contest 1974

Var:
The Dome
Plats:
Brighton, Storbritannien
När:
Lördag 6 April
Deltagare:
17 länder
Programledare:
Katie Boyle
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Johan Sandström

Sven Lindahl
Årgång 19

Vinnare:
Sverige
Waterloo
ABBA
Sveriges placering
 1  Waterloo - ABBA
Grekisk premiär
Egentligen skulle även Frankrike ha varit med, men dess ansvariga tv-bolag drog sig ur i sista stund sedan landets president avlidit. Detta hjälptes nu upp en aning eftersom Grekland kom med i tävlingen för allra första gången. De inledde resan med att komma på 11:e plats av 17.

Det var ju Luxemburg som på hemmaplan hade vunnit året innan och därför enligt regelboken återigen skulle tagit hand om värdskapet. Men de hade inte längre råd att stå för arrangemanget, åtminstone inte två år i rad. Istället blev det brittiska BBC som grep in och tog på sig uppdraget. De ville fortsätta hålla sig utanför London och efter visiten till Skottland två år tidigare valde de att förlägga det hela till turistorten Brighton i södra England.

16 års väntan över
Sveriges bidrag Waterloo var favorittippat, låten ansågs stå för något nytt och fräscht. Från omröstningens start till slutet släppte ABBA aldrig ifrån sig ledningen. Poängsystemet var dock annorlunda jämfört med idag, inga tolvor här inte utan maximalt 5 poäng gavs till det bidrag som ett lands jury ville favorisera. Därmed blev avståndet i poäng räknat mellan de olika länderna heller inte så stort.

De 24 ABBA plockade hem var dock ointagliga för närmaste konkurrenten Italien. Waterloo belönades av 11 av totalt länders jurygrupper. Värt att nämna är också på vilket sätt den svenske dirigenten Sven-Olof Walldoff bidrog till helhetsintrycket, utklädd till Napoleon som han var. Sverige hade debuterat i ESC 1958 och först nu 16 år senare blev det äntligen vinst! Den innebar också en rejäl skjuts framåt för ABBA:s internationella karriär.

ESC-vinnare gör nytt försök
Det här året fick italienska Gigliola Cinquetti nöja sig med att komma tvåa. Hon hade segrat i ESC i Köpenhamn exakt tio år tidigare med Non ho l'eta. En viss Olivia Newton-John representerade värdnationen, hon kom på 4:e plats men skulle senare på 70-talet slå igenom stort som sjungande skådespelerska i filmen "Grease".

Inte mindre än fyra länder delade på sistaplatsen, däribland Norge. Finland däremot kunde i ensamt majestät lägga beslag på 13:e platsen - det låter ju som någonstans i mitten och inte helt igenom dåligt men betydde den här gången egentligen att de kom näst sist. Allt eftersom så många som fyra kom på 14:e plats, vilket var det samma som sista plats.

Kommentarer