Melodifestivalen - finalen

Överlägsen Melodifestivalvinst den 9 mars för "Too Late For Love" med John Lundvik. Sveriges 59:e ESC-bidrag utsågs i stor enighet av de utländska jurygrupperna och svenska folket. De hade samma etta.

Jurygrupperna från åtta olika länder gav samtliga sina tolv-poängare till John Lundvik. 85 som var högsta tittarpoängen gick också till honom. Enigheten var dock inte lika stor för alla. Den internationella juryn placerade Nano på andra plats medan tittarna hade honom näst sist på 11:e plats. Folket föredrog unga 16-åriga stjärnskottet Bishara som tvåa.

Med scenglädje och en härlig tilltalande mix av funk, soul, disco och gospel går det att komma långt.

Hjälp av "The Mamas"
John Lundvik har mycket god hjälp av kören som kallar sig "The Mamas" i framförandet av Too Late For Love.

2010-talet har därmed fått sin sista Melodifestivalvinnare

Vi hoppas ett framgångsrikt årtionde för svensk del knyts ihop i samma positiva anda i Tel Aviv i maj när det är dags för ESC.

Torsdagen den 16 maj är Sverige ett av 18 länder som gör upp om en finalplats i semifinal 2. Det är det svenska bidragets tur på Eurovision-scenen i första halvan av startfältet.


Med årets upplaga inräknad har 43 Mellofinaler avgjorts i kungliga huvudstaden. Från 50-talet fram till början av 80-talet hade Stockholm i stort sett monopol på festivalerna. För 17:e året i följd ägde finalen rum här, men Friends Arena är relativt ny i sammanhanget. Arenan i Solna inledde sin serie av värdskap för sex år sedan.

Final
Lördag 9 mars
20:00-22:00

SVT1, SVT24, SR P4
SVTPlay.se, sr.se

Friends Arena
Stockholm

🔺 Hello
Mohombi   

🔺 Not With Me
Wiktoria

🔺 I Do Me
Malou Prytz

🔺 Hold You
Hanna Ferm & Liamoo

🔺 Victorious
Lina Hedlund

🔺 Norrsken       (Goeksegh)
Jon Henrik Fjällgren
🔺 Too Late For Love
John Lundvik

🔺 On My Own
Bishara

🔺 Ashes To Ashes
 Anna Bergendahl

🔺 Torn
 Lisa Ajax

🔺 Chasing Rivers
 Nano

🔺 I Do
 Arvingarna

Ovanstående visar i vilken ordning de totalt 12 bidragen blev finalklara. Till Melodifestivalens final tog sig 8 direkt från deltävlingarna (Mohombi, Wiktoria, Malou Prytz, Hanna Ferm & Liamoo, Lina Hedlund, Jon Henrik Fjällgren, John Lundvik och Bishara).

Ytterligare 4 (Anna Bergendahl, Lisa Ajax, Nano och Arvingarna) tvingades igenom Andra chansen för att komma i final.

     Detta är den av SVT:s Christer Björkman och Karin Gunnarsson ihopsatta startordningen:

Vinnaren bestäms dels av svenska folket som röstar via hjärtappen eller ringer på telefon, och dels av internationella jurygrupper från åtta olika länder. De kommer i år från Portugal, Israel, Cypern, Österrike, Australien, Frankrike, Storbritannien och Finland.

Snabbgenomgång 𑁋  alla 12 final-låtar på 3 minuter:


Segraren kan inte enbart titulera sig Melodifestivalmästare utan blir också Sveriges 59:e representant i Eurovision Song Contest och får åka till Tel Aviv i Israel. Där hålls 2019 års upplaga den 14, 16 och 18 maj.

För det svenska bidraget väntar till att börja med semifinal 2 torsdagen den 16 maj. Förhoppningen är förstås att vi får återse det i finalen två dagar senare.

Mer om Stockholm
Har bara haft finaler. Friends Arena i Solna är centrum för Mello sedan 2013. Dessförinnan höll man i tio år till i Globen. Ett av Globens allra första event var för övrigt Mello 1989. Bara en månad efter invigningen kom festivalen på besök.

Äldre tiders finaler var ofta ämnade för Cirkus på Djurgården. Välkänd evenemangsscen för konserter och shower med anor från 1890-talet. När så inte var fallet avgjordes tävlingen i antingen studio 1 eller 2 i tv-huset på Gärdet.

Vid ett par tillfällen arrangerades Melodifestivalens finaler i Victoriahallen, mässområdet i Älvsjö. Det var också platsen för Eurovision Song Contest 1975. Då benämnd Sankt Eriksmässan.

Globen stod värd för såväl ESC 2000 som 2016.

Kommentarer