Final Melodifestivalen - 9 mars

43 Mellofinaler har avgjorts i huvudstaden. Från 50-talet fram till början av 80-talet hade Stockholm i stort sett monopol på festivalerna. För 17:e året i följd hålls nu finalen här, men Friends Arena är relativt ny i sammanhanget. Arenan i Solna inledde sin serie av värdskap för sex år sedan.

Final
Lördag 9 mars
20:00-22:00

SVT1, SVT24, SR P4
SVTPlay.se, sr.se

Friends Arena
Stockholm

Hello
Mohombi   

Not With Me
Wiktoria

I Do Me
Malou Prytz

Hold You
Hanna Ferm & Liamoo

Victorious
Lina Hedlund

Norrsken
Jon Henrik Fjällgren
   7.
Från deltävling 4
23 feb.  Bidrag med låt och artist
   8.
Från deltävling 4
23 feb.  Bidrag med låt och artist
   9.
Från Andra chansen
 2 mar.  Bidrag med låt och artist
  10.
Från Andra chansen
 2 mar.  Bidrag med låt och artist
  11.
Från Andra chansen
 2 mar.  Bidrag med låt och artist
  12.
Från Andra chansen
 2 mar.  Bidrag med låt och artist

Till Mellofinalen har 8 tagit sig direkt från deltävlingarna. Ytterligare fyra har tvingats igenom Andra chansen för att komma i final. Vinnaren bestäms av svenska folket tillsammans med en internationell jury från åtta olika länder. Segraren blir Sveriges 59:e representant i Eurovision Song Contest och får åka till Tel Aviv i Israel. Där hålls 2019 års upplaga den 14, 16 och 18 maj.

För det svenska bidraget väntar till att börja med semifinal 2 torsdagen den 16 maj. Förhoppningen är förstås att vi får återse det i finalen två dagar senare.

Mer om Stockholm
Har bara haft finaler. Friends Arena i Solna är centrum för Mello sedan 2013. Dessförinnan höll man i tio år till i Globen. Ett av Globens allra första event var för övrigt Mello 1989. Bara en månad efter invigningen kom festivalen på besök.

Äldre tiders finaler var ofta ämnade för Cirkus på Djurgården. Välkänd evenemangsscen för konserter och shower med anor från 1890-talet. När så inte var fallet avgjordes tävlingen i antingen studio 1 eller 2 i tv-huset på Gärdet.

Vid ett par tillfällen arrangerades Melodifestivalens finaler i Victoriahallen, mässområdet i Älvsjö. Det var också platsen för Eurovision Song Contest 1975. Då benämnd Sankt Eriksmässan.

Globen stod värd för såväl ESC 2000 som 2016.

Kommentarer