Grand Prix Eurovision De La Chanson Européenne 1966


Var:
Grand Auditorium de RTL
Plats:
Luxembourg, Luxemburg
När:
Lördag 5 Mars
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Josiane Shen
Svensk kommentator (SR, Sveriges Radio)
Röstavlämnare
Sven Lindahl

Edvard Matz
Årgång 11

Vinnare:
Österrike
Merci Cherie
Udo Jürgens
Sveriges placering
 2  Nygammal vals - Lill Lindfors & Svante Thuresson

Samma plats - samma stad
Eurovision var tillbaka på exakt samma ställe som fyra år tidigare, valmöjligheterna är förstås inte så stora i lilla Luxemburg. Här fick inte bara Sverige utan också Norge sina dittills bästa placeringar, men utan hjälp av de nordiska grannländerna hade det aldrig gått. Bara ett land utanför Norden, Schweiz, tyckte det svenska bidraget var värt att belöna, resten av poängen, de högsta som gick att dela ut, kom från de norska, danska och finska jurygrupperna.

Lill Lindfors & Svante Thuressons andraplats skulle förbli Sveriges främsta insats fram till ABBA vann. Norges tredje plats skulle förbli landets bästa placering i nästan 20 år. 1966 års svenska och norska sångfåglar återvände långt senare med precis samma uppgift var och en för sig, Lill Lindfors agerade programledare för ESC 1985 i Göteborg medan Åse Kleveland ledde tävlingen året efter i Bergen.

Tredje gången gillt
Efter att ha deltagit i nio år hade Österrike en 4:e plats som bästa resultat. Två år i rad hade landet låtit sig representeras av Udo Jürgens, nu slog han till och vann överlägset med dubbelt så många poäng som tvåan Sverige. Tredje gången gillt heter det ju! Detta var Österrikes första seger och vi vet nu med facit i hand att den skulle komma att vara enda förstaplatsen i hela 48 år.

Från toppen till botten
Italienaren Domenico Modugno var med för tredje gången, han hade 1958 och 1959 kommit 3:a och 6:a med låtar som blev till riktiga världshits. Volare och Piove blev oerhört populära och räknas som exempel på framgångsrika låtar som aldrig vann ESC. Men det här året vände lyckan, i första hand beroende på att det inte var en lika stark låt han tävlade med - resultatet: delad sista plats helt utan poäng. För värdlandet deltog Michele Torr, hon fick dela tiondeplatsen med bl.a Finland. Men hon skulle komma tillbaka 11 år senare för Monacos räkning och lyckas betydligt bättre.

Kommentarer