Gran Premio Eurovisione Della Canzone 1965

Var:
Sala di Concerto della RAI
Plats:
Neapel, Italien
När:
Lördag 20 Mars
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Renata Mauro
Svensk kommentator (SR, Sveriges Radio)
Röstavlämnare
Berndt Friberg

Edvard Matz
Årgång 10

Vinnare:
Luxemburg
Poupée De Cire, Poupée De Son
France Gall
Sveriges placering
 10  Absent Friend - Ingvar Wixell
Forza Italia
Så hamnade Eurovision efter 9 år i Italien. Napoli eller Neapel på svenska betraktades i mitten på 60-talet som värdlandets musikhuvudstad enligt boken "Melodifestivalen Genom Tiderna". Att det skulle dröja ytterligare 26 år innan ESC återkom till Italien var det ju ingen som visste nu i mitten av 60-talet!


Tittar vi närmare på vinnarbidraget var det Luxemburgs andra under 60-talet. Den blev en stor framgång runt om i Europa och räknas numera till en av Eurovisionens främsta klassiker. Låten var den första moderna att vinna som återspeglade den musik som köptes och spelades på den här tiden. Poupée de cire, Poupée de son spelades in i Sverige av danska Gitte Henning och fick titeln Det kan väl inte jag rå för.

Irland kommer med
För fransyskan France Gall som alltså gick och vann för Luxemburg väntade flera musikmässiga framgångar de kommande åren. Hon gjorde storartad comeback 1987 och fick mer än 20 år efter ESC-segern en världshit med Ella, elle l'a, en hyllning till Ella Fitzgerald, en av de största jazzsångerskorna någonsin.

I Neapel deltog Irland i tävlingen för första gången och det började bra direkt. Butch Moore såg till att ge den gröna ön en framskjutande 6:e plats. Varför det dröjde så länge innan irländska tv-bolaget RTE till slut gav sig in i Eurovisionen vet vi inte. Men vi kan i alla fall så här i efterhand konstatera att Irland blev ett av de sista västeuropeiska länderna att ge sig in i ESC. 30 år senare var det landet som vunnit flest gånger av alla, ett rekord som fortfarande var aktuellt två hela årtionden in på 2000-talet!

Svensk chock
Regeln om att varje land skulle sjunga på sitt eget språk gällde fortfarande, men här utmanade Sverige eller närmare bestämt Ingvar Wixell. Han hade tävlat mot sig själv med olika låtar hemmavid och till slut avgick hans Annorstädes vals med segern. Antagligen drabbades han av hybris och beslöt att i sista stund sjunga sin låt på engelska, den fick då heta Absent friend och kom 10:a. Inget lyckat beslut eftersom Danmark höll fast vid sin danska och placerade sig bättre.

Kommentarer