Grand Prix Eurovision 1964


Var:
Tivolis Koncertsal
Plats:
Köpenhamn, Danmark
När:
Lördag 21 Mars
Deltagare:
16 länder
Programledare:
Lotte Waever
Svensk kommentator (Sveriges Radio)
Sven Lindahl
Årgång 9

Vinnare:
Italien
Non Ho L'eta
Gigliola Cinquetti
Sveriges placering
 deltog ej

Äntligen
Utan att ha vunnit tävlingen med riktiga världshits som Volare 1958 och Ciao Ciao Bambina året efter, stod äntligen Italien som segrare. Förstaplatsen var ett faktum och sångerskan Gigliola skulle återkomma som programledare 27 år senare och göra de flesta besvikna - men det är en annan historia. Segern 1964 blev minst sagt överlägsen, Gigliola vann med mer än 30 poäng mot engelsmannen Matt Monroe.

Första gången i Norden
Nu hade ESC kommit till Norden för första gången, helt rättvist till Danmark eftersom de var först ut. Tävlingen avgjordes i en gammal intim konsertsal på Tivoli i Köpenhamn som efteråt blivit mest känd för att inte ha blivit bandad och sparad åt eftervärlden. Om sanningen ska fram så är det nog Danmarks Radio som ska lastas för det debaclet. Hur som helst gick det bäst för Finland bland de nordiska länderna detta år, allt tack vare Lasse Mårtenson - för övrigt Siw Malmkvists dåvarande man.

Sverige strejkar
En långvarig konflikt på arbetsmarknaden mellan Svenska Teaterförbundet och dess arbetsgivare ledde till att de flesta artister togs ut i strejk. Någon svensk uttagning blev det inte och som en följd av det fanns det heller ingen att skicka till ESC i Köpenhamn. Svensk TV sände allt ändå och fick se Portugal begå sin premiär - ett land som inledde med att komma på delad sista plats men ändå blivit tävlingen trogen.


Kommentarer