Eurovision Song Contest Grand Prix 1963


Var:
BBC Television Centre
Plats:
London, Storbritannien
När:
Lördag 23 Mars
Deltagare:
16 länder
Programledare:
Katie Boyle
Svensk kommentator (Sveriges Radio)
Röstavlämnare
Jörgen Cederberg

Edvard Matz
Årgång 8

Vinnare:
Danmark
Dansevise
Grethe & Jorgen Ingmann
Sveriges placering
 13 (sist)  En gång i Stockholm - Monica Zetterlund

Storbritannien fixar festen - franska stålar saknas
Frankrike som faktiskt vunnit året före hade inte återigen råd att arrangera tävlingen. Huvudbry för EBU? Nja, inte särskilt länge. För vem grep in om inte det brittiska tv-bolaget BBC! Men det blev på billigaste möjligaste sättet, nämligen från det dåvarande tv-centret i London där studiolokalerna användes. I omröstningen skulle det komma att bli jämnt värre mellan främst tre bidrag, det danska, schweiziska och italienska.

Dansk vinst
Det blev till slut Danmark som avgick med segern, men med bara två poängs försprång gentemot andraplacerade Schweiz. Sju år efter att ESC sett dagens ljus vann en nordiskt land. Visst fick den danska duon höga poäng av övriga nordiska länder men de var långt ifrån ensamma. Det såg de holländska, belgiska och luxemburgska jurygrupperna till. I Sverige skulle ingen våga ge sig på en svensk version förrän på 90-talet, då spelade nämligen Anne-Lie Rydé in Drömdans.

Nollad och sist
Det fanns vissa förhoppningar på Monica Zetterlund det här året, men de var uteslutande svenska och den alltför speciella och kanske något långdragna En gång i Stockholm uppmärksammades överhuvudtaget inte. Detta är fram till nu enda gången Sverige haft med ett bidrag i ESC som inte fått ett enda poäng. Men detta blev vi inte ensamma om 1963, samma öde drabbade även Holland, Norge och Finland. Den nordiska spännvidden är intressant, tre i botten helt utan poäng och en i absoluta toppen med maximal utdelning.

Kommentarer