Grand Prix Eurovision De La Chanson Européenne 1961


Var:
Palais des Festivals
Plats:
Cannes, Frankrike
När:
Söndag 18 Mars
Deltagare:
16 länder
Programledare:
Jacqueline Joubert
Svensk kommentator (Sveriges Radio)
Röstavlämnare
Jan Gabrielsson

Roland Eiworth
Årgång 6

Vinnare:
Luxemburg
Nous Les Amoureux
Jean-Claude Pascal
Sveriges placering
 14  April April - Lill-Babs

Cannes igen
Den lyxiga franska kuststaden kunde på rekordkort tid åter hälsa Eurovisionen välkommen till sig. Det hade bara gått två år sen senast! Lokalen var den samma som då men hela fem länder fler fanns på plats, vad hade hänt jämfört med 1959? Jo, det här året debuterade Finland, Spanien och Jugoslavien. Dessutom hade Norge tillkommit och till skillnad mot 59 var Luxemburg med igen - där har ni förklaringen! Av årets tre premiärländer gick det för övrigt bäst för Jugoslavien med sin 8:e plats.
Första segern
Det blev Luxemburgs första av fem segrar i tävlingen. De skulle blir en av tävlingens mest framgångsrika länder varav France Galls låt några år senare och kanske framförallt Vicky Leandros 1972 blev de mest minnesvärda. Jean-Claude Pascal som tävlade just 1961 återkom exakt 20 år senare till ESC men fick då finna sig i att komma på delad 11:e plats.

Visslandet gick inte hem
En betydande del av det svenska bidraget med Lill-Babs innehöll vissling, men det räckte bara till ett par franska poäng och inget mer. Då gick det en aning bättre för debuterande Finland som fick sig till livs en delad 10:e plats. Allra bäst gick det dock för Danmark som kom 5:a medan norska Nora åkte ner några snäpp jämfört med året innan.

Kommentarer