Eurovision Song Contest Grand Prix 1960


Var:
Royal Festival Hall
Plats:
London, Storbritannien
När:
Torsdag 29 Mars
Deltagare:
13 länder
Programledare:
Katie Boyle
Svensk kommentator (Sveriges Radio)
Röstavlämnare
Jan Gabrielsson

Tage Danielsson
Årgång 5

Vinnare:
Frankrike
Tom Pillibi
Jacqueline Boyer
Sveriges placering
  10  Alla andra får varann - Siw Malmkvist

Paranta damer med stabila stegar
Ungefär så var tävlingen på denna tid med alla som jobbade med evenemanget, såväl bakom som framför kameran. Om den ens nådde fram till alla länders tv-bolag eftersom de tekniska avbrotten var vardag tidigt 60-tal! Hur som helst gick Frankrike och vann för andra gången på väldigt kort tid, det hade endast gått två år sedan senast. Den lät som en barnramsa men gick ändå hem, vinnarbidraget spelades in på svenska av Gerd Karlsson med Mats Olssons orkester.

Norsk premiär
Efter Danmark och Sverige kom nu även Norge med i tävlingen. Det började precis som för Sverige med 4:e plats. Nora Brockstedt fick i uppgift att återkomma året efter med något sämre resultat dock. Luxemburg var tillbaka efter ett års paus.
Tävlingen hölls i Storbritannien trots att Holland hade vunnit året innan, det kan bero på att Holland inte hade möjlighet att återigen arrangera - de hade ju på kort tid vunnit två gånger och stått för fiolerna för bara två år sedan. BBC värnade om ESC och tog på sig ansvaret, men egentligen skulle det dröja 8 år innan britterna fick stå för värdskapet av egen maskin, det vill säga efter att ha vunnit.

Topp 10 låter ju bra
I dagens läge låter ju en 10:e plats som ett lyckat resultat, men med tanke på att bara 13 var med i år var det inget vidare. Siw Malmkvist fick ihop några poäng av jurygrupperna i Frankrike, Italien och Holland men därefter var det stopp. Sverige delade 10:e platsen med Danmark och hade enbart Holland samt Luxemburg bakom sig. Siwan skulle komma att dyka upp i ESC igen 9 år senare men då tävla för ett annat land.

Kommentarer