Grand Prix Eurovision De La Chanson Européenne 1959


Var:
Palais des Festivals
Plats:
Cannes, Frankrike
När:
Onsdag 11 Mars
Deltagare:
11 länder
Programledare:
Jacqueline Joubert
Svensk kommentator (Radiotjänst Televisionen)
Röstavlämnare
Jan Gabrielsson

Roland Eiworth
Årgång 4

Vinnare:
Nederländerna
Een Beetje
Teddy Scholten
Sveriges placering
  9  Augustin - Brita Borg

På fransk mark
Så hamnade tävlingen i Frankrike och Cannes för första men inte sista gången skulle det visa sig. Fler länder än någonsin var med trots att Luxemburg stod över. Det förklaras av att Monaco debuterade detta år medan Storbritannien var tillbaka. Detta skulle bli deras första av hela 16 stycken andraplaceringar.

50-talet måste betraktas som Hollands storhetstid, trots att detta bara var den fjärde upplagan gick de och vann för andra gången. Några svenska jurypoäng till vinnaren blev det dock inte, här prioriterades istället den danska låten. Den framfördes av Birthe Wilke som nu var tillbaka som soloartist efter duetten två år tidigare. Hon fixade till ännu en topp 5-placering för Danmark. Här hemma spelades den in av Lill-Babs och fick då heta Å, i fall jag vore du ändå.

Långt från seger men en hit ändå
Störst framgång rönte italienaren Domenico Modugno, hans Piove kom bara på 6.e plats men blev en världshit med titeln Ciao Ciao Bambina. För andra året i rad fick Domenico finna sig i att inte ha med toppstriden att göra men ändå få till en enorm framgång med sin låt. Året innan hade han ju kommit 3:a med Volare.

Sverige då? Jo, efter en lyckad premiär blev det nu 9:e plats, eller om man talar klarspråk - en delad näst sista plats ihop med Österrike. Brita Borg hade enbart nykomlingen Monaco bakom sig. Furstendömet fick en tuff start, sist med en enda ynka poäng.

Kommentarer