Grand Prix Eurovision De La Chanson Européenne 1958


Var:
AVRO-studio
Plats:
Hilversum, Nederländerna
När:
Onsdag 12 Mars
Deltagare:
10 länder
Programledare:
Hannie Lips
Svensk kommentator (Radiotjänst Televisionen)
Röstavlämnare
Jan Gabrielsson

Tage Danielsson
Årgång 3

Vinnare:
Frankrike
Dors Mon Amour
André Claveau
Sveriges placering
  4  Lilla stjärna - Alice Babs

Från toppen till botten
Nu infördes en av de regler som är ett slags grundfundament i Eurovisionen - det land som vunnit ska också påföljande år stå för arrangemanget. Så därför tog sig tio länder till den holländska staden Hilversum. Hur snabbt det kan svänga fick värdnationen och dess artist känna av med besked. Corry Brokken som hade triumferat för Nederländerna året innan var nämligen med igen, men den här gången sjönk hennes bidrag som en sten - det blev en delad sista plats. Då gick det bättre för Italien som visserligen fick nöja sig med 3:e plats, men låten blev en hit världen över. Volare, eller som den egentligen heter Nel blu dipinto di blu, lever kvar än idag!

Svensk premiär
I en folkdräkt från Leksand gjorde Alice Babs entré i tv-studion. Sveriges debut var därmed ett faktum och det blev till en klart godkänd 4:e plats. Lilla stjärna fick poäng av jurygrupperna i Schweiz, Österrike, Belgien, Luxemburg och Holland. Även om själva tävlingen avgjordes 12 mars skulle det dröja några dagar innan den nådde de relativt fåtal svenskar som vid den här tiden ägde en tv-apparat. I boken "Melodifestivalen genom tiderna" framgår att Sveriges Radio av tekniska skäl tvingades banda Eurovisionsprogrammet, det sändes ut över stora delar av landet några dagar senare.

Endast Göteborg var uppkopplat på EBU:s nät och det var bara där man kunde se sändningen från Nederländerna direkt på tv. Den svenska juryns ordförande var ingen mindre än Tage Danielsson, det var också han som via telefon fick avlämna rösterna under tv-sändningens gång.
Första av fem
Vid det här laget började man undra om Schweiz inte hade någon annart artist än Lys Assia. Hon deltog nu för tredje året i rad och var ytterst nära att göra om sin succéartade bedrift från 1956. Med endast tre poängs marginal fick hon se sig besegrad av fransmannen André Claveau. Detta var Frankrikes allra första seger och av de ytterligare fyra som skulle följa inföll merparten under 60-talet. En period som dominerades av franska chansoner var därmed inledd - en genre som skulle få betydande framgångar de kommande åren.

Beträffande antalet deltagare kunde det redan detta år ha blivit nytt rekord, men Storbritannien drog sig för ovanlighetens skull ur och ersattes av Sverige. Därför kom exakt lika många till start som året före.

Kommentarer