Grand Prix Eurovision 1957


Var:
Grosser Sendesaal des HR
Plats:
Frankfurt am Main, Västtyskland
När:
Söndag 3 Mars
Deltagare:
10 länder
Programledare:
Anaïd Iplikjan
Svensk kommentator (Radiotjänst Televisionen)
Nils Linnman
Årgång 2

Vinnare:
Nederländerna
Net Als Toen
Corry Brokken
Sveriges placering
  deltog ej

Tre tillkommer
Alla 7 som var med i den första Eurovisionen var tillbaka, men nu fick de sällskap av tre nya nationer. Såväl Danmark, Storbritannien som Österrike debuterade detta år. Bland dessa gick det bäst för danskarna som kom trea, det skulle förbli landets bästa insats fram till segern som skulle komma om sex år. Förutom tv-visning i de tio deltagande länderna sändes även tävlingen i både Sverige och Monaco. Det var inte tal om någon direktsändning utan programmet bandades och visades vid ett senare tillfälle på svensk tv med titeln "Sångartävlan i Frankfurt". Bara 1957 och 1964 har ESC sänts av svensk tv utan att Sverige deltagit med eget bidrag.

Mars månad blev från nu räknat den dominerande ESC-månaden för två decennier framåt, med några få undantag skulle samtliga tävlingar fram till 1979 hållas i just mars.

Poängen redovisas
Till skillnad mot året innan då man inte fick veta hur bidragen utöver vinnaren hade placerat sig, blev det nu en helt öppen poänggivning. Därför kunde man snabbt dra slutsatsen att Hollands första seger var överlägsen, Corry Brokken vann med nästan dubbelt så många poäng som närmaste konkurrenten - franska låten La belle amour.


Västtysk tv hade tagit på sig uppgiften att arrangera den andra upplagan av Eurovisionen i Frankfurt där fjolårets segrarinna Lys Assia nu kom på en delad näst sista plats.

Det skulle dröja lite mer än 25 år innan ESC återvände till Västtyskland nästa gång, då i München och tack vare storseger i tävlingen. Vad som stod klart redan nu denna marskväll 1957 var att Nederländerna som vunnit också skulle stå för värdskapet året efter. En tradition som kom för att stanna.

Kommentarer