Gran Premio Eurovisione 1956 Della Canzone Europea


Var:
Teatro Kursaal
Plats:
Lugano, Schweiz
När:
Torsdag 24 Maj
Deltagare:
7 länder
Programledare:
Lohengrin Filipello
Svensk kommentator ( - )
sändes ej
Årgång 1

Vinnare:
Schweiz
Refrain
Lys Assia
Sveriges placering
  deltog ej

Det var en gång...
"Det var hösten 1955 som EBU beslutade att en tävling benämnd Den Europeiska Sångens Stora Pris skulle avhållas under våren 1956 och sändas ut över det gemensamma TV-nät som fått namnet Eurovisionen." Så börjar boken "Melodifestivalen genom tiderna" berättelsen om hur det gick till när Eurovisionsschlagerfestivalen kom till. Erbjudandet om att vara med gick ut till tio tv-bolag men endast sju kom till start. Det sägs att Danmark, Storbritannien och Österrike helt enkelt var för sent ute med sina anmälningar.

Sju länder men hela 14 bidrag
Lite märkligt kan det tyckas idag, men reglerna i denna allra första Eurovisionstävlingen gjorde det möjligt för varje land att skicka två låtar. Eftersom samtliga sju länder nappade fanns det inte mindre än 14 bidrag i startfältet. Alla utom två deltog med två olika artister, bara Schweiz och Luxemburg lät en och samma person framträda med två olika låtar.

Kanske att schweiziska Lys Assia drog särskild nytta av det - extra exponering helt enkelt! Men i sanningens namn ska sägas att hon var den mest kända av dem alla, tidigare under 50-talet hade hon slagit igenom världen över med en inspelning av Oh Mein Papa.

Vinst på hemmaplan
Någon allmän och öppen omröstning var det inte alls tal om. Efter att alla framträtt meddelades det att Refrain med Lys Assia representerandes Schweiz vunnit - seger på hemmaplan alltså eftersom schweizisk tv arrangerade premiären av Eurovisionsfestivalen i den italienskspråkiga delen av landet.

Hur det gick för Lys Assias andra bidrag, Das alte karussell, och de övriga deltagarna har vi aldrig fått veta. Endast vinnarmelodin offentliggjordes medan övriga bidrag blev officiellt oplacerade. Dock gör ett rykte gällande att Västtyskland ska ha kommit tvåa med den låt som Walter Schwarz tävlade med, men det har aldrig bekräftats.

Första och sista gången
Med en stapplande start var nu ett seglivat evenemang igång, vem trodde vid den här tiden att denna sångtävling skulle få fira sitt 60-årsjubileum? Men det har ständig förnyelse och tillkommande innovationer sett till. I första upplagan fick tv-bolagen skicka två bidrag var, det blev också sista gången.

Beslutet att enbart utse vinnaren och låta övriga bli oplacerade försvann även det snabbt. I viss mån var man dock förutseende 1956, tävlingen hölls ju i maj, en månad ESC skulle återvända till på allvar först på 80-talet. Sedan dess är världens största musiktävling starkt förknippad med maj - en månad då en av årets viktigaste, roligaste och mest underhållande händelser äger rum!

Kommentarer