Svensk-danskt möte om ESC

Det är 3 mil emellan och tar 35 minuter att köra över bron. SVT vill ha in Köpenhamn som en aktiv stad i nästa års ESC. Tillsammans med Malmö har de två städerna en oslagbar hotellkapacitet sett ur skandinavisk synvinkel. Kommunikationerna är goda med storflygplatser som Kastrup och Sturup och snabbtåg mellan städerna på var sin sida om Öresund. SVT bjöd in till ”toppmöte” på den svenska ambassaden i Köpenhamn på fredagen. Där fanns bland andra Christer Björkman, Bröderna Olsen och danska MGP-legendaren Jörgen de Mylius.

Förutom allt som händer i Malmö under ESC-dagarna önskar SVT att Köpenhamn stad får till en folkfest på Rådhuspladsen.  Danska radio- och tv-bolaget DR berättar på sin hemsida att det svenska tv-bolaget har planer på att dra in hela Öresundsregionen i Eurovision 2013, och själva Öresundsbron kommer att fungera som ett slags symbol för tävlingen. Temat för ESC är inte klart, men räkna med att det blir typ ett gränslöst brobyggande som får Europa som kontinent och dess länder att närma sig varann. Kanske ett ”No Boundaries” (inga gränser – varken musikaliska eller andra). I Baku var det ju ”Light Your Fire”, i Düsseldorf 2011 ”Feel Your Heart Beat” och i Oslo 2010 ”Share The Moment”, för att nämna några exempel från de senaste åren.

Sveriges Danmarks-ambassadör (kvinnan i samlingen) Christer Björkman samt danska ESC-veteraner på mötet i Köpenhamn i fredags

Många hade räknat med Stockholm som svensk värdstad 2013, att det nu inte blev så rapporterar DR följande kring;

”I Sverige har det vakt kritik, at Malmø har fået værtskabet frem for hovedstaden Stockholm. Mange mener, det vil gavne den danske turistbranche på bekostning af den svenske. Men arrangøren slår fast, at de ser en åben indstilling over for Danmark og resten af Europa som noget positivt.”

Malmö har över 300 000 invånare i kommunen och den danska huvudstaden omkring 1,2 miljoner.

Malmö storstadsområde: 650 000 invånare
Köpenhamn storstadsområde: 1,9 milj
Göteborgs storstadsområde 945 000
Stockholms storstadsområde 2,1 milj

Kommentarer