Fokus på Danmark

Låt oss fokusera en aning på nästa års värdland. Lite sommarläsning om vårt grannland som ska arrangera Eurovision Song Contest för tredje gången.

Danmark var första nordiska land att ge sig in i tävlingen, året var 1957 och ESC skulle äga rum för andra gången någonsin. Allt sedan starten har den nationella uttagningen gått under namnet Dansk Melodi Grand Prix. 17 februari 1957 framfördes sex låtar av antingen duon Birthe Wilke & Gustav Winckler ihop eller var och en för sig. Platsen var radiohusets studio 2 i Köpenhamn och det blev Skibet skal sejle i nat som avgick med segern. Med den tog de sig till Frankfurt am Main i dåvarande Västtyskland där det årets ESC skulle gå av stapeln 3 mars. 10 länder deltog och det danska debutbidraget hamnade på en respektabel 3:e plats och 10 poäng. Mest känd blev avslutningen på låten där paret höll ut i en 11 sekunder lång kyss, något för ekivokt för en del länder på europeiska kontinenten som faktiskt protesterade.



Så började det alltså. Åren som följde lyckades man hålla sig ganska väl framme placeringsmässigt, och 1963 i London kom så första segern. Maxpoäng från jurygrupperna i Belgien, Finland, Luxemburg, Sverige och Holland samt utdelning från ytterligare sex länder räcke till 42 poäng för Dansevise med Grethe & Jörgen Ingmann.

1964
Tivolis Koncertsal i Köpenhamn samlade 16 länder, dock inte Sverige som var tvungen att dra sig ur pga av en konflikt på arbetsmarknaden. Svensk tv visade ändå detta års ESC. Lotte Waever var programledare i en tävling som vanns av Italien. Värdlandets Björn Tidmand med låten Sangen om dig slutade på 9:e plats, det gick bättre för såväl Norge som Finland. Tyvärr är det här den enda av alla Eurovisioner som inte finns sparade för eftervärlden.

Frånvaron
Trots framgångar som vinst, en 3:e plats och två 5:e platser på ganska kort tid, åren 1957-1966, höll sig Danmarks Radio, DR, borta från tävlingen i hela tio år. Anledningen var en underhållningschef på DR som inte tyckte ESC höll tillräckligt hög kvalitet. Danskarna lyste med sig frånvaro mellan 1967-1977 och det skulle alltså dröja till 1978 innan det var dags för comeback.

Trögt men sedan släppte det
Återkomsten innebar en besvikelse, bara 16:e plats, och så där såg det ut med undantag för 1979 års 6:e plats (Disco Tango Tommy Seebach), ända fram till mitten av 80-talet - då släppte det! 1984-1990 betraktas som Danmarks mest framgångsrika period i tävlingen. 3:e platser, 4:e plats, 5:e plats, 6:e plats och 8:e plats säger väl det mesta. Framgångarna skapades framförallt av Hot Eyes, Birthe Kjaer, Anne-Cathrine Herdorf och Lise Haavik.

Svackan
En nedåtgående trend präglade 90-talet för de danska bidragen. 22:a, 19:e, 16:e och 12:e plats följdes av utestängningar 1994, 1996 och 1998. Det var år som Danmark inte fick vara med på grund av för dåliga resultat helt enkelt. Strömmen av östeuropeiska länder som ville vara med tvingade EBU att relegera nationer som inte presterat så bra, det här var fortfarande en tid med max 25 finalister och utan tv-sända kval och semifinaler.

Vändningen
...ja, den kom i 2000-talets allra första Eurovision i Stockholm. Bröderna Olsen triumferade i Globen och plockade hem tolvor av Tyskland, Island, Irland, Israel, Lettland, Ryssland, Sverige och Storbritannien. Fly on the wings of love, eller Smuk som et stjerneskud som den hade hetat i Dansk Melodi Grand Prix i Cirkusbygningen i Köpenhamn, segrade med 195 poäng. Danmarks andra vinst var ett faktum, 37 år efter den första!

2001
Med tak över nationalstadion Parken kunde DR hälsa välkommen till det största ESC någonsin, hela 38 000 i publiken och ölen i plastglasen flödade. För mycket folk och skrän och dåligt ljud hördes i den kritik som fördes fram efteråt. Värdlandet slogs länge och väl med till slut vinnande Estland, programledarna Natasja Crone & Sören Pilmark hade svårt att dölja sin förtjusning över den 2:a plats Never ever let you go med hemmahoppet Rollo & King till slut hamnde på.

Nya bakslag
Fortsättningen innehöll mest bakslag, sista plats 2002, utestängning 2003 (fick inte vara med alls) och en missad finalplats 2004. Men sedan semifinalernas införande har Danmark faktiskt bara tvingats stanna kvar i semifinalen två gånger, förutom 2004 också 2007. En liten uppgång kunde skönjas med start 2010, 4:e platsen där följdes av en 5:e plats året efter bara för att ramla tillbaka i finalfältet 2012 och konstatera en 23:e plats.

Vinst #3
Favoriten höll ända in i mål. Tidigt inför årets Eurovision pekades Only teardrops ut som kanske den starkaste kandidaten till segern på andra sidan sundet. I Dansk Melodi Grand Prix i Boxen i Herning hade hon i januari vunnit relativt klart, 26 poäng mot tvåans 19 (poängsystemet som används ger ingen möjlighet till jordskredsseger). Med åtta 12:or fixade Emmelie de Forest det, 281 poäng var ingen jätteövertygande vinst men hon höll sig trots allt på behörigt avstånd till närmaste konkurrenten, Azerbajdzjans 234 point. 13 år efter Stockholm var det Malmös tur att ha en dansk tävlande överst på prispallen

2014
Herning, Horsens eller Köpenhamn. Tre orter återstår i slutstriden om att få arrangera ESC 2014 den 13, 15, 17 maj. Herning har sin arena Boxen, Köpenhamn erbjuder antingen B&W-hallerne på Refshalöen eller ett stort tält utanför DR:s radio- och tv-hus i Örestad. Horsens har ett udda koncept, stadens gamla fängelse. Parken i Köpenhamn har dragit tillbaka sin ansökan, så har även Fredericia och Ålborg. Vi vet ännu inte var nästa års Eurovision hamnar, men vi vet med säkerhet att Danmark arrangerar för tredje gången! Den 8 juli förra året berättade SVT att man valt Malmö, får se om DR behöver ha längre tid än så på sig för att välja värdstad.

→ Danmarks ESC-historik




Kommentarer