Folket vs Jury

I år har ju EBU gett oss möjlighet att i detalj studera vad tv-tittarna jämfört med jurygrupperna tyckte om ESC-bidragen. I Sverige fanns en ganska stor enighet men här väljer vi att titta närmare på skillnaderna.

Först och främst, såväl den svenska juryn som de svenska tv-tittarna var överens om att placera Österrike överst. Men medan juryn ville ha Ungern som tvåa ville folket ha Holland där istället. Frankrike placerade juryn 7:a, hos tv-tittarna hamnade de först på 14:e plats.

Polen omtyckt av folket
Att tycke och smak skiljer sig åt blev uppenbart när det handlade om det polska bidraget. Här gav de svenska tv-tittarna dem en 3:e plats, allt medan jurygruppens snitt slutade på 17:e plats. Stor variation även för Tyskland som juryn och folket röstade in som 10:a respekive 19:e. Bägge var eniga om att hålla San Marino långt ner, men går man i detalj in och ser hur de fem jurypersonerna placerat landet sticker Sasha Jean-Baptiste ut med sin 11:e plats, övriga individer ville ha San Marino 20:e, 22:a, 23:a och 25:a. TV-tittarnas snitt låg på 20:e plats.

Split results
Land för land erbjuder EBU hur juryn kontra tv-tittarna bedömt bidragen, det ger en mycket intressant läsning! Sidan för Sverige hittar du på eurovision.tv. När det gäller Conchita Wurst var tv-publiken i Östeuropa betydligt mer benägna att rösta på hen än de olika jurygrupperna.

Kommentarer