Australiens tredje?

Hemligt in i det sista Ska Australien tillåtas vara med i Eurovision Song Contest ännu en gång?

Det är upp till värdlandets tv-bolag att tillsammans med EBU bjuda in det australiska tv-bolaget SBS. Så gjorde österrikiska ORF 2015 och SVT i år.

Hur ukrainska NTU ställer sig är ännu inte känt. De kan självklart komma att påverkas av EBU:s ställningstagande. Men det som skulle bli en engångshändelse 2015 följdes året efter upp av en ny inbjudan. I Stockholm var det just Australien som utmanade Ukraina om segern.

Låten Sound of silence med sångerskan Dami In blev omåttligt populär i flera länder och fick ju också två tolvor från Sverige, dels tv-tittarnas och dels juryns. Även landets premiärbidrag i Wien Tonight again slog väl an och kom på 5:e plats.

Det australiska tv-bolaget SBS är dock bara associerad medlem av EBU och inte aktiv. Skulle landet "down under" bjudas in för tredje gången till ESC, kan det bli svårt att bortse från Kazakstan.

Landet bortanför Azerbajdzjan och helt omgivet av Ryssland i norr, där en ytterst liten del tillhör den europeiska sfären, är sedan 1 januari i år också associerad EBU-medlem. Deras tv-bolag Khabar har sänt de senaste årens ESC. Traditionen är alltså inte lika stark som i Australien, vilket å sin sida kan förklaras av att Kazakstan i jämförelse är en ganska ung nation. Fyller 25 år i december!

Kommentarer

 1. Hoppas inte på mer Australien i ESC.

  SvaraRadera
 2. Hoppas definitivt på mer Australien i ESC. Ett av få länder som satsar på pure quality!

  SvaraRadera
 3. Australien har tävlat med mycket bra låtar, dock hoppas jag också på att Australien ej är med nästa år.

  SvaraRadera
 4. Ni som inte vill ha med Australien, vad beror det på?

  Har det med att landet inte ligger i Europa att göra?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar