Överraskande avhopp

Varken Turkiet eller Bosnien kommer till start i ESC 2013. Överraskande avhopp från två annars trogna deltagare i tävlingen som det gått bra för de senaste tio åren.

I en kommuniké från det turkiska tv-bolaget TRT på fredagen sägs att man inte är tillfreds med EBU:s regler. Införandet av 50% jury och 50% televoting och det faktum att 5 länder varje år slipper kvala, är sådant som TRT vänder sig emot. Turkiet nådde finalen i Baku senast och kom på 7:e plats. Det blir första gången sedan 1994 som Turkiet inte deltar i Eurovision Song Contest.

Ekonomiska skäl gör att Bosnien tänker stå över Malmö-tävlingen. Beslutet fattades av tv-bolaget BHRT på torsdagskvällen, förhoppningen är att man är med igen 2014. Bosnien har aldrig missat en ESC-final sedan semi+final infördes 2004 och kom i år på 18:e plats. Stod senast över Eurovision år 2000.

Kommentar: Turkiska tv-bolagets argument går inte att förstå. Systemet med de så kallade Big 4 (UK, Tyskland, Frankrike, Spanien) och senare Big 5 (Italien) har funnits i hur många år som helst och Turkiet har ändå deltagit. Hade enbart tv-tittarna fått bestämma i år hade det turkiska bidraget hamnat 4:a istället för 7:a som det nu blev, av den anledningen vill man enbart ha televoting i Eurovision. De skäl som bosnisk tv anger fattar man däremot snabbt, många tv-stationer vill lägga pengar på annat än ESC när det är kärva ekonomiska tider.

Kommentarer