Nytt från ESC-världen

Här följer lite Eurovision-nyheter i korthet. Sådant som skapat såväl små som stora rubriker på senare tid, det är högt och lågt!

Tittarrekord på 2000-talet?
Totalt 170 miljoner såg de två semifinalerna samt finalen från Malmö. Det kan jämföras med de 103 miljoner som såg de tre programmen i Baku förra året. Malmö-siffran måste vara den högsta på flera år, ESC i Oslo 2010 sågs av 108 miljoner och 2009 i Moskva av 124 miljoner för att ta några exempel. Man kan fråga sig vad som ligger bakom den exceptionella ökningen - det kan ju inte bara vara storstjärnan Bonnie Tyler som lockade? :-)

Tredje gången gillt
Det talas om att tv-bolaget i San Marino kan komma att skicka Valentina Monetta att representera dem för tredje året i rad i Danmark 2014. För det pekar ju bara uppåt för henne, sammanlagd 36:e plats 2012 och 27:e plats i år och närmast av alla utslagna att nå final!

Holland
Eller Nederländerna som det heter mer formellt nådde i Malmö inte bara ESC-finalen för första gången på 9 år genom Birds med Anouk. Det var också landets bästa placering i tävlingen på hela 14 år, då 1999 hamnade One good reason med Marlayne på 8:e plats.

Tjeckien stannar hemma
Ett rykte om en tjeckisk comeback nästa år visade sig inte stämma. "We really do not plan on participating in the Eurovision Song Contest", meddelade tv-bolaget Ceska Televize på Facebook häromdagen. De har bara varit med tre gånger och senast var för övrigt 2009.

Ingen köpfest
Försäljningen bland handlarna i Malmö i samband med ESC uppfyllde inte alla butikers förväntningar. Hälften av 90 tillfrågade affärsidkare var missnöjda med omsättningen, enligt Malmö Citysamverkan. Det var väl ungefär samma sak som när SVT skänkte bort biljetter till första semifinalen för att det tv-mässigt inte skulle se för tomt ut i arenan. Intresset var inte så stort som man räknat med, men så har det varit de senaste åren. Det sätts oftast en större tilltro till Eurovision än vad det egentligen är på plats i verkligheten bland "vanligt folk" så att säga. Det är och har alltid varit en TV-show i första hand.

Junior
Finalen i Lilla Melodifestivalen på Grönan närmar sig, 6:e juni är det dags. Samtidigt hör vi att den ryska uttagningen kommer att hållas redan på söndag den 2:a. Albanien som debuterade i Junior ESC i fjol och kom sist ger inte upp. De är med i Europafinalen 30 november i Ukraina och tv-bolaget RTSH tar emot bidrag till och med 26 augusti.

Robin bland de sämst klädda
Årets "Barbara Dex Award" framröstad av fansen gick till den serbiska trion Moje 3. Utan konkurrens de med fulast kläder i ESC. Men Robin Stjernberg kvalificerade sig in på tio i topplistan, hans vita fladdrande trasor resulterade i en 8:e plats.

Emmelie stormar in
Danska segrarinnan Emmelie de Forest tog sig in på 3:e plats på Sverigetoppens singellista med sin Only teardrops. Robin klättrade till 6:e plats med You. Tredje ESC-bidraget vi hittar på listan är finländska Krista Siegfrids som ligger på 50:e plats - även det en nykomling.

Till sist...
ESCsweden/sverige ändrar utseende i sommar. Alla funktioner kommer att finnas kvar men det är nu läge att för första gången 2013 byta ut kostymen.

Kommentarer