San Marino utan Valentina

Det blev tredje gången gillt för Valentina Monetta (bilden) i årets ESC i Köpenhamn. Hon lyckades äntligen ta San Marino till final för första gången. Med det målet uppfyllt verkar också hennes ESC-karriär vara över.

Det vi hör nu från det ansvariga tv-bolaget SMRTV är att de är på jakt efter en manlig artist till Wien. Naturligtvis sker valet av sångare internt, så har det sett ut allt sedan San Marino debuterade 2008. Med tanke på att det bara bor drygt 30 000 i det lilla landet kan det bli svårt att hitta en artist med ursprung i just San Marino, Valentina föddes och växte upp där. 2012 i Baku blev hon kvar i semifinalen och hamnade på en sammanlagd 36:e plats. Året efter i Malmö var hon ytterst nära finalen men hamnade precis utanför på 27:e plats.

Fann lyckan i Köpenhamn
Så i år lyckades det för henne att, tillsammans med låtskrivaren Ralph Siegel, ta den tionde och sista finalplatsen i semi 1, väl i final blev det till 24:e plats. Med några ungerska, albanska, azerbajdzanska, armeniska samt moldaviska poäng besegrade San Marino både Slovenien och Frankrike i finalen - placering 24 av 26, eller ännu bättre, 24 av 37 totalt sett. Med årets finalplats ser SMRTV ut att ha vunnit förnyad styrka och är sin litenhet till trots redo att ta sig an ännu en Eurovision Song Contest.

Kommentarer