I sällskap med Danmark och Storbritannien debuterade Österrike i Eurovision Song Contest 1957. Visste ni att Sverige är ett av de länder som bjudit på flest poäng till de österrikiska bidragen genom årens lopp? Återkommer till det lite senare. Den som tror att det centraleuropeiska landet i Alperna deltagit samtliga år sedan premiären är ganska fel ute.
Det ansvariga tv-bolaget ORF har tagit för vana att med jämna mellanrum lämna återbud till ESC, så var det 1969, 1970, 1973, 1974, 1975, 2006, 2008, 2009 samt 2010. Österrike var heller inte med 1998 och 2001 men det berodde på de dåvarande reglerna som uteslöt länder som placerat sig allt för dåligt.
Apropå dåligt - ja, ett land som varit med 47 gånger och bara har sju stycken topp 5-placeringar säger väl det mesta om hur det gått för Österrike. Jämför exempelvis med Sveriges 20 stycken topp 5-placeringar vid 54 tillfällen! Med andra ord, det är skillnad på framgång och framgång. Det började heller inte speciellt bra, premiäråret 1957 inleddes med en 10:e och sista plats - men snart skulle det börja gå lite bättre.
Udo var namnet
Österrikiskt musikliv dominerades under 60-talet av Udo Jürgens. Tre år i rad representerade han landet i ESC, efter 6:e plats 1964, 4:e plats 1965 kunde han till slut kröna det hela med en seger 1966. Merci Cherie heter låten som vann med dubbelt så många poäng som tvåan - svenska duon Lill Lindfors & Svante Thuresson. Platsen var Grand Auditorium i Luxemburg den 5 mars. Så här såg det ut:
Till Wien
Efter första vinsten kunde Wiener Hofburg i Wien hälsa 17 tävlande välkomna till 1967 års Eurovision Song Contest den 8 april. Sverige representerades av Östen Warnerbring med Som en dröm - han kom 8:a. Värdlandet sjönk tillbaka till botten och blev med sin delade 14:e plats näst sist. Åren därefter följdes av flera bottenplaceringar och avhopp. Det skulle dröja till 70-talet innan värdigheten återställdes en aning tack vare två stycken 5:e placeringar.
Storbritannien är bästa kompis
Studerar man vilka länder som under åren gett de österrikiska bidragen poäng så framträder en ganska intressant sak. Det finns inte ett enda grannland i den yttersta toppen, vilket är högst ovanligt i dessa sammanhang. Storbritannien har belönat flest poäng sedan 1957, därefter följer Belgien, Irland, Sverige och Spanien. Grannar som Tyskland och Schweiz återfinns som 6:e respektive 11:e bästa poänggivare.
I och med segern 2014 fick Österrike sina första poäng av Litauen, Ukraina, Albanien, Montenegro, Moldavien och Azerbajdzjan.
Åkt jojo
Om Sverige är Österrikes 4:e bästa polare sett till hur många poäng det bjudits på står det lite sämre till åt andra hållet, Österrike är Sveriges 9:e bästa vän - ingen stor sak i det, men ändå. Efter att ha tvingats stanna kvar i semifinalen både 2012 i Baku (42:a och sista plats) och 2013 i Malmö (36:e plats) lyckades det för Österrike att ta sig till final i Köpenhamn och vinna alltihop. Man var visserligen i final i Düsseldorf 2011 men nådde då bara 18:e plats. Denna spännvidd visar på hur landet åkt jojo i ESC, inte enbart de senaste åren utan egentligen totalt sett - ena året i toppen, eller i varje fall nära inpå, och det andra rejält i botten.
Conchita tvåa
I den nationella finalen 2012 "Österreich Rockt Den Song Contest" kom Conchita Wurst tvåa med låten That's what I am (YouTube). Hen fick 49% av rösterna mot 51% för vinnande Woki mit deim Popo med gruppen Trackshittaz. Det var ett bidrag som missade finalen stort och hamnade på en 42:a och sammanlagd sista plats. För övrigt samma år som Loreen vann - snacka om ytterligheter!
Fler tolvor än Emmelie
Det är självklart ingen lätt uppgift att slå svenska Loreens 18 tolvor, men faktum är att Conchita överträffade Danmarks vinnare i Malmö. Emmelie de Forest kunde räkna in 8 tolvor medan Cobchita Wurst fick 13 stycken. Rise like a Phoenix gavs maxpoäng av Sverige, Finland, Belgien, Grekland, Irland, Israel, Italien, Portugal, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Storbritannien och Slovenien. I nuläget inväntar de flesta besked om var ESC 2015 ska hållas, det står mellan Wien, Innsbruck, Graz, Klagenfurt, Wels och Oberwart. Det österrikiska tv-bolaget ORF ska vara klara med sitt val i sommar och väntas då också offentliggöra det efter samråd med EBU.
Andra bidrag vi minns (YouTube-klipp)
1976 My little world Waterloo & Robinson (5:e plats i Haag)
1977 Boom boom boomerang Schmetterlinge (17:e plats i London)
1982 Sonntag Mess (9:e plats i Harrogate)
1983 Hurricane Westend (9:e plats i München)
1989 Nur ein lied Thomas Forstner (5:e plats i Lausanne)
1993 Maria Magdalena Tony Wegas (14:e plats i Millstreet)
2003 Weil der mensch zählt Alf Poier (6:e plats i Riga)
>> Österrike i ESC
Flirtar som inte gått hem
Det finns en sak som Österrike varit ganska ensamt om genom åren. Det är deras försök att flirta antingen med värdlandet eller sjunga om aktuella händelser. Under 70-talet blåste vänstervindar lite här och var, ESC anklagades för att vara en ytlig tävling styrd av kommersiella krafter. Här hakade Österrike på genom att representeras av Schmetterlinge. Deras låt Boom boom boomerang från 1977 handlar om hur skivbolagen tjänar massa pengar på löjliga låtar med hårt sminkade artister som inte vågar vara sig själva. Detta gick inte alls hem i Eurovision, 17:e och näst sista plats!
Resultatet blev det samma 1979 när ESC avgjordes i Jerusalem. Att sjunga om staden man befinner sig i som Christine Simon gjorde i Heute in Jerusalem nonchalerades fullständigt av jurygrupperna. Det blev delad sista plats. Året efter att Berlinmuren fallit hette bidraget Keine Mauern mehr, här kunde dock sångerskan Simone sjunga upp sig till en placering i mitten. 1991 hölls Eurovision i Rom, att då sjunga om Venedig var förstås dömt att misslyckas. Thomas Forstner kom sist utan en enda poäng med Venedig im Regen.
ESC x 6
Österrikes främste ESC-tävlande är Gary Lux (bilden). Sex gånger har han varit med varav två som soloartist. 1985 i Göteborg kom han på 8:e plats med Kinder dieser Welt, i Bryssel två år senare blev det 20:e plats med Nur noch Gefühl.
Dessutom var han medlem i gruppen Westend som kom 9:a i München 1983 med Hurricane. I övrigt har han funnits med på scenen och körat bakom Anita med Einfach Weg 1984 i Luxemburg (sist), Tony Wegas med Maria Magdalena 1993 i Millstreet (14:e plats) samt Stella Jones med Die Welt dreht sich verkehrt 1995 i Dublin (13:e plats).
Kommentarer
Skicka en kommentar