Australien deltar i ESC

Som 40:e land är Australien klar för årets Eurovision i Wien. Ett undantag görs i samband med tävlingens 60-årsjubileum meddelar EBU.
                  
Enligt överenskommelsen mellan det australiska tv-bolaget SBS och EBU är Australien direktkvalificerat för finalen den 23 maj. Det gör att antalet länder där blir 27.

TV-tittare och jury "Down Under" får dock rätt att rösta i båda semifinalerna. Artist och låt avslöjas inom kort. Australisk tv har sänt ESC sedan 1983, med en så stor befolkning med europeiskt ursprung har intresset för tävlingen alltid funnits där.

EBU förklarar sitt beslut med att det hela är en engångsföreteelse, ett sätt att visa att man menar allvar med 2015 års tema "Building Bridges". Det ska också ses som ett underhållande sätt att hedra ESC på dess 60-årsdag från ett land som varit Eurovision Song Contest troget i mer än 30 år.

En förberedelse på vad som komma skulle var väl Australiens del i mellanakten i Köpenhamn förra året. Den mest kända sångerskan, med rötter från andra sidan jordklotet, som varit med i Eurovision är Olivia Newton John. Hon representerade Storbritannien 1974 och kom på 4:e plats. Landsmaninnan Gina G slutade på 8:e plats 1996 - även hon ställde upp för UK.

Associerad medlem
SBS är bara associerad medlem av EBU, det behövs egentligen ett aktivt medlemskap för att få vara med i ESC. Det hade, och har, fortfarande det marockanska tv-bolaget SNRT vilket möjliggjorde en exklusiv medverkan 1980. Länderna närmast Europa, det vill säga nordafrika och mellanöstern - Israel inkluderat, är aktiva EBU-medlemmar sedan årtionden tillbaka. Av dessa är det bara Marocko som gjort slag i saken, Tunisiens anmälan 1977 drogs tillbaka av egen vilja medan Libanon tvingades göra det 2005.

Kommentarer

 1. Tänker om vinner då Australienbil det nästa bil ut för då Europa då

  SvaraRadera
 2. Bra tanke, vore ju intressant om de vinner. Hur ska EBU lösa det? Kanske att man ber England fixa det ;-)

  SvaraRadera
 3. hallåååå...ingen risk skärp er!!!

  //frederik

  SvaraRadera
 4. Om de vinner blir detta en permanent lösning och hela tävliingen förlorar sin charm. Sämst beslut någonsin EBU!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Permanent blir ju aldrig tävlingen om inte ett och samma land vinner hela tiden, typ Irland på 90-talet! Å andra sidan, hade Marocko vunnit 1980 hade vi varit i Afrika för finalen 1981.

   EBU har vågat och utmanat samt tämjt på gränserna förr - egentligen inget nytt.

   Radera
  2. Jag menade mer att om de är där två år i rad kommer EBU (som man uppenbarligen inte kan lita på) att låta de vara med permanent:-) Och då kommer tävlingen förlora sin europeiska identitet och charm. Detta har redan tagit bort mycket av det roliga för mig i år. men jag lär vänja mig vid tanken fram tills maj...

   Radera
 5. Det är redan en permanent lösning. Enligt ebu (läste på engelska wikipedia esc 2015) så har de ändrat reglerna så att de i framtiden kan bjuda in andra länder till tävlingen som inte är medlemmar i ebu.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar