Äntligen finns MF 87 på SVT arkiv

Det tog sin tid, men nu finns också Melodifestivalen 1987 att se på SVT:s oppetarkiv.se.

En del strul med upphovsrättigheter ställde till det, men nu finns den äntligen till allmän beskådan. Som ni märker är ESCsverige just nu inne i tipsartagen så här följer ännu ett.

Vi berättade redan förra året att Öppet Arkiv fyller på med den ena festivalen efter den andra. Efter det har samtliga funnits att titta på utom 1987 års upplaga, anledningen var den strid som uppstod med segrarmelodin Fyra bugg och en coca cola. MF anmäldes ju till radionämnden det året för ensidig reklam och fälldes. Nu har åren gått och hela tävlingen från Lisebergshallen i Göteborg finns att kolla på, ett starkt år med hits som Högt över havet och Dansa i neon. En av de mest spännade omröstningarna bjöd den också på, Lotta Engberg vann med endast 1 poängs mariginal.

Inget har sparats
Det SVT hittills har lagt ut är Melodifestivalerna från 1960 samt alla mellan 1974-2005. Mer ser det inte ut att bli, orsaken är att de svenska uttagningarna mellan 1961-1973 helt enkelt inte finns sparade i sin helhet. Bara vissa utdrag kan komma att dyka upp på arkivsidan i framtiden - trist men förr visste väl inte SVT-folket vilken guldgruva de satt och ruvade på. Av rättighetsskäl är det bara i Sverige de gamla festivalerna går att se på oppetarkiv.se.

>> Melodifestival 1987

Kommentarer