Händer i december

På gång ESCsverige listar vad vi kan förvänta oss under den här månaden.

Det finns i alla fall en nationell final att se fram emot i december, det vet vi med säkerhet. Det handlar om Albaniens "Festivali I Këngës" den 23:e.

Sedan är det också sagt att Armeniens bidrag till ESC 2017 ska bli klart under månaden. Finalen av "Depi Evratesil" har utlysts till någon av dagarna kring jul, något specifikt datum finns ännu inte.

Några exakta datum finns heller inte för när tv-bolagen i Norge, Danmark och Island lägger korten på bordet och berättar vilka bidrag som ska vara med i deras respektive nationella uttagningar. Att det blir i december kan vi dock räkna med.

Norge och dess NRK förväntas berätta vilka tio som tagits ut till Melodi Grand Prix. Detsamma gäller också ett datum för finalen, något som fortfarande saknas.

Danmark och DR har ju redan satt 25 februari som dag för Dansk Melodi Grand Prix. Att det blir i arenan Boxen i Horsens vet vi också sedan tidigare. Men vilka de tio finalisterna är har ännu inte meddelats, kommer sannolikt snart.

Islands RUV valde ganska tidigt 11 mars som finaldatum för "Söngvakeppnin". Det är samma dag som för Mello-finalen här hemma. Islänningarnas uttagning består också av två deltävlingar 25 februari och 4 mars. Presentationen av de 12 tävlande brukar vara i december.

I övrigt kan vi räkna med besked från olika länder om när deras finaler ska hållas. Ett och annat internt val av artist kan också komma att presenteras, Ryssland är ett sådant exempel. Det var den 11 december förra året som Sergej Lazarev offentliggjordes som tävlande i Stockholm.

Logotype och tema för ESC 2017 får vi nog också veta när det ukrainska tv-bolaget NTU har sin presentation för EBU den 8 december. Kanske det också blir klart vilka programledarna blir i Kiev.

Kommentarer