Hej då Turkiet!

Det turkiska tv-bolaget TRT har inga planer på att återvända till ESC, berättar flera Eurovisionsajter.

Därmed kvarstår landets bojkott som inleddes efter tävlingen i Baku 2012. Sedan dess anser TRT officiellt att de tycker det är orättvist av EBU att tillåta Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien vara med varje år utan att behöva kvala. Dessa fem länder anses vara stormakter i sammanhanget på grund av deras storlek och bidrag till EBU. De är oavsett placering alltid garanterad en finalplats.

Trogna deltagare
Konstigt nog blev det här ett problem för TRT ganska sent, de drog sig ur 2013 mer än tio år efter att nuvarande regler infördes. ESCsweden/sverige kan ju misstänka att turkarna anses sig ha blivit felaktigt behandlade som trogna deltagare av ESC. När Italien återkom 2011 efter att inte ha deltagit sedan 1997 fick de direkt en gratisplats i finalen och de "4 stora" blev då de "5 stora".

Trodde på comeback
Av de "5 stora" är Turkiet befolkningsmässigt större än alla utom Tyskland. 2015 är det 40 år sedan Turkiet debuterade i Eurovision Song Contest, många, även vi, trodde på en comeback nästa år för att kunna fira jubiléet. Nu ser det inte ut att bli så, även om TRT officiellt tänker gå ut med ett pressmeddelande i saken först i september.

Kommentarer