Israeliskt deltagande i fara

Israels nationella tv-bolag IBA läggs ner nästa år enligt ett politikerbeslut. Det kan innebära att landet inte deltar i nästa års ESC.

Israeliska parlamentet har bestämt sig för att lägga ner IBA sista mars 2015 och därefter avskaffas också tv-licensen. En omstart med ett nytt tv-bolag, som invånarna inte behöver betala för, planeras komma igång vid månadsskiftet mars/april. Esctoday.com har en intressant artikel om det hela, där framgår också att det är oklart om eller hur denna nyordning påverkar Israels deltagande i kommande Eurovision Song Contest.

Det hela påminner om situationen i Grekland, där ERT lades ner och ersattes av NERIT. Något som inte fick Grekland att dra sig ur eftersom NERIT omedelbart tog över den gamla stationens EBU-medlemskap.

IBA gick med i EBU 1957 och första bidraget till ESC skickades in till tävlingen 1973. Det har gått knaggligt för Israel de senaste åren och har inte varit i en final på fyra år. Någon vana av att hoppa av Eurovision finns dock inte, senast de uteblev var för 17 år sedan.

Utan att gå in på den politiska konflikt som nu äger rum och som alla medier fylls av, ser det ut som att Israel håller på att straffa ut sig själv från medverkan i nästa års Eurovision. Avvecklandet av IBA är helt och hållet politikernas ansvar och de har långt ifrån alla tv-anställda med sig i den frågan.

Kommentarer