60 år med ESC: Danmark

Jubileum Första nordiska landet i ESC. Den nationella uttagningen ägde rum 17 februari 1957.

Platsen för allra första "Dansk Melodi Grand Prix" var radiohusets studio 2 i Köpenhamn. En söndag, vet Jørgen de Mylius att berätta i sin bok "Det Danske Melodi Grand Prix 1957-2000".

Av mer än hundra insända bidrag till Statsradiofonien, det som senare kom att kallas Danmarks Radio, plockades sex ut till tv-sändningen den 17 februari. Det var inte många danskar som hade tv vid den här tiden så de flesta hörde på radion.

Här spelade låtarna större roll än vilka artisterna var. Av de sex utvalda låtarna ombads två artister att framföra dem. Den ena var Birthe Wilke och den andra Gustav Winckler (bilden). Något som innebar att de mötte varandra som både soloartister och i duett.

De gjorde tillsammans Kærlighedens Cocktail och Skibet Skal Sejle I Nat. Det var den sistnämnda som vann juryns gillande.

Utöver dessa två sjöng Birthe Wilke solo Chanson Ordinaire och Hele Verden Venter På Vår. Gustav Winckler körde på egen hand Længslernes Veje och Fata Morgana. Hur sedan juryn kom fram till sitt vinnande val finns det inga uppgifter om. Duetten Skibet Skal Sejle I Nat förkunnades som segrare. Någon inbördes placering existerar inte.

Som enda nordiska deltagare hamnade sedan Birthe & Gustav i Grand Prix Eurovision de la Chanson 1957. Numera allmänt benämnt Eurovision Song Contest, ESC. En tävling som gick av stapeln den 3 mars i Frankfurt i dåvarande Västtyskland.

Som nykomling i tävlingen lyckades Danmark bäst. 3:e plats direkt från start! Visserligen deltog bara 10 länder, men jämfört med de andra debutanterna Storbritannien (7:a) och Österrike (sist) var det inget snack om saken.

Denna tredje plats som uppnåddes ska inte förringas. Den är fortfarande, 60 år senare, landets sjunde bästa placering av 46. Överskuggas enbart av de tre vinsterna 1963, 2000, 2013 samt andraplatsen 2001 och de övriga tredjeplatserna (med högre poäng) åren 1988 och 1989.

Endast sex år dröjde innan första danska segern var ett faktum. Det var i London 23 mars 1963 som duon Grethe & Jørgen Ingmann slog till med Dansevise. I ytterligare 11 år därefter skulle det vara den enda nordiska segern, något som Sverige genom ABBA kom att ändra på.

Efter vinsten var Tivoli i Köpenhamn platsen för ESC 1964. Det blev en 9:e plats på hemmaplan. Bara ett par år därefter fick Danmarks Radio, DR, en underhållningschef som inte höll Eurovision Song Contest särskilt högt. Det fick konsekvenser.

DR drog sig ur 1967 och skulle inte återvända igen förrän 1978. Det blev en knagglig comeback med 16:e plats i Paris. Året efter i Jerusalem gick det desto bättre, Disco Tango med Tommy Seebach kom 6:a.

Nu var Danmark tillbaka på allvar och har sedan slutet av 70-talet deltagit så gott som varje år! Framgångar har inte saknats, ytterligare två segrar kan läggas till även om det dröjde 37 år innan Bröderna Olsen triumferade i Stockholm 2000 med Fly On The Wings Of Love. 13 år senare kom tredje viktorian, Emmelie De Forest med Only Teardrops blev etta i Malmö 2013.


Precis som i Sveriges Melodifestival finns det gott om bidrag i Dansk Melodi Grand Prix som under årens lopp aldrig vann men ändå blev hits. Ett sådant exempel är Hip Hurra med Tommy Seebach som kom tvåa 1982.

Under några år in på 2000-talet testade dansk tv deltävlingar i olika städer efter svensk modell. Detta försvann dock efter relativt kort tid. Numera har man återgått till en enda finalkväll, men DR är mån om att förlägga den nationella finalen till orter utanför huvudstaden Köpenhamn. Det handlar ofta om Jylland, i år är det dags för Horsens - igen!

Sedan den danska premiären 1957 har jury och tv-tittare i framförallt Norge genom åren uppskattatat de danska bidragen i ESC. Därefter följt av Sverige och Island, tydlig fördel Norden med andra ord. Åtminstone om man ska gå efter varifrån Danmark fått sina poäng i samband med alla års omröstningar. Av alla de länder som någonsin deltagit i ESC är det enbart Australien och Serbien-Montenegro som aldrig belönat danskarna.

Det finns exempel på bidrag som inte alls gått hem i Europa men som Sverige ändå har gett poäng. Video-video med Brixx från ESC 1982 i Harrogate (näst sist) är ett exempel. Ett annat är Kloden Drejer med Gry Johansen i ESC 1983 i München (17:e plats).I modern tid, vi snackar här om 2010-talet, har flera svenskar försökt sig på att representera sitt sydvästra grannland. Jenny Berggren (bilden) från Ace Of Base och Patrik Isaksson bland andra. De lyckades inte men det gjorde däremot låtskrivaren Tomas G:son.

Han låg bakom In A Moment Like This som Chanée & N'evergreen vann Melodi Grand Prix med 2010. De kom 4:a Eurovision i Oslo. För övrigt en låt som G:son från början hade skickat in till det årets svenska Melodifestival men som inte kom med.


Logotype för ESC 2001
Tillsammans med Norge är Danmark det nordiska land som lyckats bäst på hemmaplan. 2001 i Parken i Köpenhamn var Rollo & King och deras Never Ever Let You Go närmast att utmana det vinnande estniska bidraget. Andraplatsen då har inte överträffats varken förr eller senare, 9:e plats blev de bägge andra gångerna i Köpenhamn - 1964 respektive 2014.

I senaste Eurovision i Stockholm missades finalen för andra året i rad. Den 39:e plats av 42 som Lighthouse X (bilden) fick totalt sett med Soldiers of love är landets näst sämsta placering hittills. Sämre har det bara gått en gång tidigare, det var 2002 när Malene med Tell me who you are kom på 24:e och absolut sista plats i det årets final.


Birthe Kjær, 3:a i ESC 1989
Til lykke med de 60 önskar ESCsverige!

Danmark i ESC
ESC 1964, Tivolis Koncertsal i Köpenhamn
ESC 2001, Parken i Köpenhamn
ESC 2014, B&W Hallerne i Köpenhamn

Nummer 1 x 3
→ 1963 i London :: Dansevise  -  Grethe & Jørgen Ingmann
2000 i Stockholm :: Fly On The Wings Of Love  -  Olsen Brothers
2013 i Malmö :: Only Teardrops  -  Emmelie de Forest

Kommentarer