Fyller 15 år

Mello-jubileum I dagarna har det gått 15 år sedan nuvarande upplägg med deltävlingar infördes.

Det var lördagen den 19 januari 2002 Melodifestivalen, som vi känner den idag, föddes. Platsen var Tipshallen i Växjö.

Där hölls den allra första deltävlingen, av de åtta bidragen tog sig två direkt vidare till final. Ni minns säkert fortfarande Adrenaline med Méndez och Kom och ta mig med Brandsta City Släckers.

Nya Melodifestivalen var därmed född och lever fortfarande kvar 15 år senare. Allt sedan dess har den svenska uttagningen bestått av fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Uppsamlingsheatet, det kallas Andra Chansen, benämndes första året "Vinnarnas val" och året efter "Tittarnas val" innan det fick sitt nuvarande namn.

Slutresultat Melodifestivalen 2002

Christer Björkman har haft ett finger med i spelet allt sedan starten. Mycket är hans förtjänst till att nya mellon blev en sådan publiksuccé. Nu har han meddelat att han tänker sluta - fast inte förrän om fyra år. Det är inget som förvånar utan var väntat, då 2021 är han i 65-årsåldern.

Nuvarande upplägg av festivalen ser ut att tuffa på många år till. Om två veckor drar den 16:e upplagan av deltävlingar, nya chanser och final igång. Även om en del försök gjordes med semifinaler i tidigare års festivaler var det ändå mest en enda finalkväll det handlade om, i varje fall fram till 2001 - året efter ändrades uttagningen radikalt.

Resultaten från samtliga Melodifestivaler genom åren hittar du på vår specialsida Sverige.

Svenska vinnare och Mello-resultat 1958-2016

Kommentarer