Då firar vi

Jubileum Nästa år kan Sverige fira 60 år med Eurovision Song Contest.

ESCsverige kommer att uppmärksamma jubiléet under hela 2018, men vi slår på extra stort vid två tillfällen. Det blir den 8 februari och 12 mars.

Om vi börjar med det sistnämnda datumet 12 mars är det givet. Det var då ESC 1958 hölls i Holland och Sverige deltog för första gången. 8 februari tog det dock lite längre tid att komma fram till, det beror på att det inte hölls någon Melodifestival. Det svenska debutbidraget utsågs internt och något exakt datum för när detta skedde existerar inte.

Det närmaste vi kommer är den 8 februari. Bakgrunden hittar vi i boken "Melodifestivalen Genom Tiderna". Så här står det bl.a:

"Sveriges Radio hade tidigt bestämt sig för att välja en etablerad artist, som bekant föll ju valet på Alice Babs. Frågan gällde själva låten, hur skulle den tas fram? Jo, Sveriges Radio bad Svenska Kompositörer Av Populärmusik, SKAP, att hålla i något som internt gick under namnet Schlagertävling. Mer än 150 bidrag skickades in och vid ett möte som SKAP höll den 8 februari plockades tio låtar ut. En lista på dessa tio skickades till Sveriges Radio som tillsammans med SKAP valde ut Lilla Stjärna."

Vilket datum valet av Alice Babs låt gjordes finns det inga uppgifter om, men det bör ha skett några dagar efter 8 februari då Lilla Stjärna var en av tio melodier som det stod emellan. Därför kör vi den 8:e som ett slags startskott för firandet nästa år. Där runtomkring blev det första svenska vinnarbidraget känt för allmänheten. Vinnarbidrag? Ja, det vann åtminstone juryns gillande!

I år har bland annat Danmark kunnat fira 60 år sedan ESC-debuten, detta uppmärksammade ESCsverige i januari.

(Fotnot: Tillsammans med Aktuellt, som började sändas 1958, är den svenska uttagningen till Eurovision SVT:s äldsta tv-program)

Kommentarer