Danmark-Holland 29-12

Dansk storseger i ESC Vi får se hur det går i söndagens final i fotbolls-EM mellan de två länderna.

Ingen har väl i sommar kunnat undgå att det spelats Europamästerskap i fotboll för damer. Guldet står mellan värdnationen Holland och Danmark.

ESCsveriges passade naturligtvis på att jämföra dem bägge i Eurovision. Här vinner danskarna överlägset med 29-12. De har mött på Holland i ESC 41 gånger och vid 29 tillfällen har danska bidrag hamnat före de holländska i resultatlistan. De omvända har bara skett 12 gånger.

Jämförelsen haltar dock något och det till holländarnas nackdel. När de vann ESC 1969 och 1975 deltog inte Danmark. Våra grannar höll sig ju borta från tävlingen 1967-1977. Sett till antalet vinster har det gått bättre för Nederländerna, de har 4 segrar mot Danmarks 3. Men placeringarna därutöver är till dansk fördel.

Lite annan kuriosa är att bägge länder fått exakt samma poäng två gåner och därför delat placering. 1987 i Bryssel kom En lille melodi med Anne-Cathrine Herdorf & Bandjo samt Rechtop in de wind med Marcha på delad 5:e plats. Bägge fick 83 poäng.

Likadant var det 1999 i Jerusalem när This Time I Mean It med Trine Jepsen & Michael Teschl kom 8:a tillsammans med One Good Reason med Marlayne. 71 poäng till båda bidragen.
Danmark i ESC
Nederländerna i ESC

Kommentarer