Nordisk studie - Finland

I den nationella finalen "UMK" tog punkbandet PKN (bilden) storslam med 37,4 procent av rösterna.

Låt: Aina Mun Pitää
Artist: Pertti Kurikan Nimipäivät, PKN
Semifinal: 1
Startnummer: 5

Efter tre deltävlingar av uttagningen "UMK" hade nio bidrag tagit sig till finalen den 28 februari. En av dessa var punkrockarna i Pertti Kurikan Nimipäivät vilket betyder Pertti Kurikas namnsdag på svenska. Deras låt Aina mun pitää (När jag måste) fick en favoritstämpel redan i den deltävling de medverkade i, populariteten bara växte och i finalen var det egentligen inget snack. Därmed var det klart med en av de kortaste låtarna som hörts och setts i ESC i modern tid, bidraget är bara 1:27 vilket kan jämföras med normallängden 3:00.Bandet bildades för sex år sedan i samband med en workshop som hölls för personer med funktionsnedsättningar. Deras ESC-låt kommer antingen hatas eller älskas, mycket till melodi är det inte men bandmedlemmarnas entusiasm går inte att ta miste på. När det är dags för omröstning i Wien tror vi bidraget kommer att förkastas av jurygrupperna men vinna gehör hos tv-tittarna. En av anledningarna till det är förstås att låten och framträdandet sticker ut och skiljer sig från mängden. En fördel kan vara att vi får höra finska i Eurovisionen för första gången på fem år.

Hur som helst
Vi tror att det kan gå hur som helst, finalplatsen hade redan suttit som hand i handske om tv-tittarna helt och hållet själva fått avgöra men nu ska juryns bedömning infogas och då är det inte alls lika säkert. Finlands 11:e plats i Köpenhamn senast var landets bästa placering sedan segern 2006 - den enda hittills sedan premiären 1961. Det säger något om vårt östra grannlands insats i tävlingen som i många fall under årens lopp borde varit värd ett bättre öde.

>> 16/4 Nordisk studie - Island
>> 17/4 Nordisk studie - Danmark
>> 25/4 Nordisk studie - Norge

Kommentarer

  1. Självklar finalist tror jag och nu får ju visserligen inte Sverige rösta i den semin men baserat på vad det satt för personer i vissa jurys förra året (typ Oscar Sia i Sverige) så tror jag visst att juryn kommer gilla den. Jag själv gillar den inte men jag utesluter inte en topp 10-placering totalt sett. Utesluter heller inte en jumbo. Svårbedömt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar