En av alla som aldrig kom med

Visst vann Family Four Melodifestivalen 1971 med Vita vidder (bilden) välförtjänt. Men tänk om de som valde ut bidragen hade tänkt till lite till!

Efter mycket om och men har ESCsverige lyckats få bekräftat att Benny Andersson och Björn Ulvaeus, senare medlemmar i ABBA, skickade in två låtar som inte kom med i själva tävlingen.

Den ena heter Det kan ingen doktor hjälpa och den andra, som vi först nu fått besked om, var Välkommen till världen som Lill-Babs fick en jättehit med så småningom. I kören hörs Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog.Melodifestivalen i början på 70-talet var, i jämförelse med i dag, minst sagt upplagd på ett ganska annorlunda sätt. Även om mer än 160 bidrag skickades in till tävlingen bestämde Sveriges Radio & Television sig för semifinaler bestående av enbart tre artister. Dessa var Tommy Körberg, Sylvia Vrethammar och Family Four. De sjöng alltså olika låtar i kvalificeringsomgångarna. Family Four vann hela tiden och i själva MF-finalen blev det upp till denna grupp att framföra fem olika låtar varav Vita vidder till slut segrade.

Känslan som infinner sig är att det förr om åren förekom riktigt bra bidrag som aldrig ens plockades ut för tävling. Låtar som senare utkom på skivmarknaden och blev hits utan kunskap om att de i första skedet var ämnade för just Melodifestivalen. Här får man nog betrakta Välkommen till världen 1971 som ett sådant exempel.

Vad beträffar det vinnande bidraget i den svenska finalen Vita vidder så fick den klart godkänt i ESC 1971, 6:e plats av 18. I ärlighetens namn ska sägas att även denna låt fick framgångar på hitlistorna här hemma - men vad hade hänt om Välkommen till världen funnits med från början i tävlingen...?

Kommentarer