Nordisk studie - Island

Vi tittar närmare på årets nordiska ESC-bidrag. Först ut är isländska Maria Olafsdóttir (bilden).

Låt: Unbroken
Artist: Maria Olafsdóttir
Semifinal: 2
Startnummer: 12

Den 14 februari hölls finalen i Islands nationella final "Söngvakeppnin". En final som hade föregåtts av två deltävlingar. Det stod nog ganska snabbt klart att det skulle gå väl för Maria Olafs som hon kallas. Hon är en talangfull 22-åring som förutom musikkariären även hunnit med att skådespela.Låten Unbroken är en av många ballader i årets startfält. Dock utmärker den sig som modern och känslosam. Maria har skrivit den tillsammans med Asgeir Orri Asgeirsson, Palmi Ragnar Asgeirsson och Saepor Kristjansson. Notabelt är att bidraget går live på scenen i Wien i den andra semin strax före Måns Zelmerlöw.

Har finalchans
Får ESCsverige bestämma är detta en av alla ballder som borde nå finalen. Den har ett driv och go' samt framförs på ett sätt som övertygar, inte minst viktigt i Eurovision-sammanhang. Ser vi tillbaka några år går det att konstatera följande: Island har lyckats ta sig vidare till finalen samtliga år sedan 2008 - skulle förvåna om den trenden bryts med ett bidrag som Unbroken.

Den nation som ligger längst västerut och som helt naturligt räknas till Norden har aldrig vunnit ESC, något de också är ensamma om bland de nordiska länderna. Nära skjuter ingen hare brukar det heta och nära var Island såväl 1999 som 2009. Det förstnämnda året hade de Sverige före sig och det sistnämna Norge - typiskt va?! Till islänningarnas försvar statistiskt sett kan ändå hållas att de debuterade relativt sent i tävlingen, premiären begicks först 1986.

Kommentarer

 1. Detta är enligt mig Islands sämsta bidrag på 10 år.Den ger mig ingenting och är så intetsägande att det nog blir kvällens kissepaus. Den lär väl gå till final ändå troligen men jag hoppas att Island straffas hårt efter att ha valt bort minst tre andra mycket bättre bidrag i sin final. Denna var dessutom bättre på isländska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. tycker inte heller låten är något speciellt men den är ändå inte den sämsta på 10 år. jag får lite 2009-vibbar då när island kom tvåa med en ballad. kan gå hur som helst tror jag men final blir det nog!

   /frederik

   Radera
  2. Skillnaden var dock att 2009 var det en bra låt. Men ja det lär bli final!!

   Radera

Skicka en kommentar